Nummer 1.229

Beste Tertio-lezer, filosoof en classicus Ben Schomakers gaat bij Aristoteles te rade om te begrijpen wat de mens ten diepste verlangt. De Griekse filosoof blijft ook vandaag nog een onuitputtelijke bron van wijsheid, meent hij. In zijn jongste boek Verlangen opnieuw gaat hij met Aristoteles de discussie aan over het beschouwelijke leven als het ultieme doel. “Volgens mij verheerlijkt Aristoteles het denken omdat hij uiteindelijk de liefde mist.”

Een deel is nog werf, maar de afgewerkte klassen en speelplaats zijn een lust voor het oog. Op 1 september opent een nieuwe jezuïetenschool in hartje Molenbeek en dat nieuws gaat over de tongen. Menen ze het echt, de jezuïeten, om naast algemeen ook technisch en beroepsonderwijs aan te bieden? Nota bene in een van de meest sociaal-uitdagende gemeenten van het land? En of ze het menen! En dat is niet eens een breuk met hun traditie en inspiratie, zeggen afgevaardigd bestuurder Eddy Van de Velde en kersvers directeur Corine Versteylen.

Afbeelding

Verder in dit nummer

Met het overlijden van Ernest Henau (1937-2023) verdwijnt een van de stichters van Tertio. Hij trad binnen bij de congregatie van de paters passionisten in 1955. Hij haalde een doctoraat in de theologie en kreeg de kans een academische carrière uit te bouwen, eerst als docent aan de Hogeschool voor Theologie en Pastoraat in Nederland, later ook aan de Katholieke (Radboud) Universiteit van Nijmegen en aan de KU Leuven.

Het was een enge zomer. De allesverslindende bosbranden, de verzengende temperaturen, het opwarmende oceaanwater, de orkanen en modderstromen. De klimaatverstoring ontkennen is niet langer mogelijk. We kunnen letterlijk geen kant meer op zonder de impact aan den lijve te ervaren. Die vaststelling kan makkelijk het gevoel geven dat we machteloos staan en dat het allemaal te laat is. Cynische krachten schakelen een versnelling hoger om te graaien, te plunderen en te ontginnen nu het nog kan: aandeelhouders die snel nog hogere winsten willen opstrijken uit fossiele brandstoffen; ongerept woud, met al wat erin leeft, dat moet verdwijnen voor alweer nieuwe olieboringen. Overbevissing van met uitsterven bedreigde soorten. Plundertochten naar kostbare grondstoffen, die oorlogen aanwakkeren en nog meer mensen op de vlucht jagen. Maffia’s aan de macht. Redenen te over om moedeloos te worden.

Paus Franciscus bezoekt van 31 augustus tot 4 september Mongolië. Het is het eerste pausbezoek ooit aan het steppenland, dat in de 13de eeuw werd verkend door de uit Frans-Vlaanderen afkomstige franciscaan Willem van Rubroek. Het was evenwel pas in 1992 dat de scheutist Robert Goessens samen met twee Filipijnse confraters de katholieke Kerk in Mongolië echt op de kaart zette.

Bachfestival Antwerpen is met zijn derde editie in 2023 inmiddels een vaste waarde. Het publiek kan van 17 tot 23 september weer rekenen op een week vol concerten en evenementen geïnspireerd op het oeuvre van grootmeester Johann Sebastian Bach (1685-1750). De evenementen vinden plaats op locaties die behoren tot het mooiste erfgoed van Antwerpen.

Met haar Anatomie d’une chute levert Justine Triet een van de beste Franse films van het jaar af. In Cannes was de film goed voor de Gouden Palm. Een aanvaardbare bekroning voor een meeslepende, intelligent opgebouwde en vooral hedendaagse film.

Zuster Jeanne Devos stichtte in de jaren 1980 de National Domestic Workers Movement (NDWM) in India. Die beweging komt op voor de rechten en de emancipatie van huisarbeiders. Vandaag wordt het vuur van de NDWM zowel in India als in België brandend gehouden door haar nicht Julie Hendrickx en zuster Christy. Deze drie sleutelfiguren getuigen over hun bevlogenheid en inzet voor de rechten van onderdrukte vrouwen.

Een eenvoudig graf op een Zwitsers dorpskerkhof. Een man geboren in 1899, overleden in 2005. Meer dan honderd jaren tot in een derde eeuw. Onwaarschijnlijk maar waar. Een arbeider in de plaatselijke glasfabriek met een wel ongewoon lange levenservaring. Adolescent in de Eerste Wereldoorlog, een veertiger in de Tweede. In Zwitserland is hij grotendeels aan die dubbele hel ontsnapt.

Al vijftien jaar lang legt fotografe Selina De Maeyer (1987) de ziel van mensen op de gevoelige plaat vast. Haar job ziet ze als een kanaal waarlangs ze van Gods liefde kan getuigen en zaadjes mag planten. Ze verlangt dat elke mens eens mag thuiskomen bij Hem.

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels