“We denken nog te dikwijls in termen van honderd jaar geleden”
Timothy Beynaerts is sinds november vorig jaar directeur van het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen (HIGW) van het bisdom Antwerpen na een carrière als manager in een warenhuisketen. Een spirituele zoektocht na zijn studies filosofie bracht hem bij de mystiek van Meester Eckhart. Voor Beynaerts betekent mystiek groeien naar eenheid met God, vertelt hij in Tertio nr. 1.213 van 10/5/’23.
Ludwig De Vocht

Timothy Beynaerts is naar eigen zeggen nooit zijn geloof in God verloren, maar toen hij filosofie studeerde, heeft hij een periode gekend waarin hij op een grote afstand stond van alles wat met de Kerk te maken had. “Ik schrijf dat toe aan het Godsbeeld waarmee ik was opgegroeid en waar ik mentaal voorbij gegroeid was. Na mijn studies ging ik samenwonen met mijn vrouw, die afkomstig is uit Dresden in de voormalige DDR. Ze groeide op in een totaal niet-religieuze omgeving, maar is wel spiritueel gevoelig. Daarop is een traject van tien jaar gevolgd waarbij we samen een spirituele zoektocht hebben afgelegd. Zo heb ik mijn weg terug naar de Kerk gevonden. Maar zij ook. Ze heeft zich laten dopen en vormen. Vervolgens zijn we gehuwd voor de Kerk.”
Wat is de link tussen de mystiek van Meester Eckhart en uw job als HIGW-directeur?
“Ik ben terug in de Kerk gekomen via die mystieke poort. Eckhart onderscheidt zich van andere mystici doordat hij niet meegaat in de bruidsmystiek of de liefdesmystiek. Hij is veel intellectueler. Hij hechtte ook veel belang aan de praktijk. Mystiek had volgens hem alleen maar betekenis als ze ook tot uiting kwam in concrete actie. Tijdens de Contrareformatie heeft de Kerk in een paniekreactie tegenover het protestantisme haar sterkste sleutel tegenover het protestantisme weggegooid: de spirituele, mystieke diepte. Dat is de kern, en mijn primaire drijfveer. Ik wil opnieuw voor een tegenwicht helpen zorgen.”
Hoe wilt u dat verwezenlijken?
“Mijn functie als directeur is daarvoor een goede uitgangspositie. Hier wordt aan de toekomst van onze Kerk gewerkt. Mensen volgen hier een opleiding om iets in de Kerk of met de Kerk te gaan doen, alsook met het geloof. Ik probeer het HIGW niet alleen te zien als een opleidings- of vormingscentrum, maar ook als een soort labo waarin constant nagedacht wordt over de vraag hoe we aan de toekomst van onze Kerk gaan bouwen.”
