Nummer 1.206

Beste Tertio-lezer, we geven deze week de aftrap van een reeks toekomstdossiers, waarin we verkennen hoe we de grote uitdagingen van onze samenleving op een innovatieve en hoopvolle manier kunnen aangaan.  We starten met de nieuwe visie op ontwikkelingssamenwerking. Patrick Develtere (KU Leuven) en Chris Nshimbi (University of Pretoria) pleiten in een dubbelgesprek voor een denken over ontwikkeling dat niet langer op een Noord-Zuidleest is geschoeid. En we brengen enkele voorbeelden van hoe dit in de praktijk gebracht wordt.

Tertio sprak met zorgethica Yvonne Denier (KU Leuven). Voor haar staat in elke zorgrelatie waardigheid centraal: “Waardige zorg is zacht, zorgzaam en correct, niet paternalistisch of infantiliserend.”

Afbeelding

Verder in dit nummer

Data over het aardmagnetisch veld uit het verleden stelden Israëlische wetenschappers in staat om zeventien archeologische sites precies te dateren. Hun bevindingen staven enkele hypothesen over de Egyptische, Aramese en Babylonische oorlogen tegen de koninkrijken van Israël en Juda, maar ontkrachten ook enkele andere theorieën. Het laat zien welk potentieel archeologisch aardmagnetisme heeft voor het dateren van vindplaatsen in de Levant.

De Vlaamse karmelieten hopen met de website mysticusworden.be mensen aan te spreken die vragen hebben rond een mogelijke roeping. Vroeger rezen zulke vragen soms na een inspirerende ontmoeting of door een boek of film, bijvoorbeeld over karmelietes Thérèse van Lisieux die 150 jaar geleden geboren werd. Tegenwoordig springt de vonk vaker over via de digitale snelweg.

Het leven en denken van Friedrich Nietzsche blijft geesten intrigeren en harten beroeren. Aanvankelijk wil hij dominee worden. Klassieke filosofie is wat hij studeert. Hij wordt een van de meest invloedrijke filosofen ooit. Zijn andere grote liefde, de muziek, blijft hij zijn leven lang passioneel trouw.

Katholiek Nederland en Vlaanderen weten nauwelijks wie Nicolaas Kluiters (1940-1985) was, terwijl het portret van de jezuïet prominent aanwezig is in zowat elk huis van enkele christelijke dorpen in de Libanese Bekaavallei. De vertaling in het Nederlands van Kluiters’ biografie hoopt daar verandering in te brengen.

In Godland van Hlynur Pálmason trekt de Lutherse priester Lucas in de 19de eeuw van Denemarken naar IJsland om er een kerk te bouwen en de bevolking te fotograferen. Hij is overtuigd dat zijn missie zal slagen, maar het komt tot een cultuurclash. Martin Scorsese, Robert Bresson en Ingmar Bergman zijn niet veraf in deze film met epische allures.

Vanuit een zekere angst voor alles wat vreemd is, blijven de deuren van onze kerken en harten te vaak gesloten voor andere christelijke stromingen. We kijken met enige argwaan naar andere denominaties die er hun eigen meningen, gewoontes en tradities op nahouden. Het gevaar op een loopgravenstrijd ligt steeds op de loer: soms graven we ons in ter verdediging van onze eigen tradities en kijken we niet ‘over het muurtje’ naar medechristenen.

Ergens in de vlakten van het Vlaamse platteland ligt een dorpje van niets, mijn geboortedorp. Ik kom er nog slechts nu en dan voor een bezoek aan het graf van mijn ouders en broer. De dorpskern heeft zich inmiddels uitgebreid met aaneensluitende gebouwen, zodat de kerk er nu ietwat gewrongen tussen zit. Letterlijk dan. Zelfs de plek waar mijn geliefden aan de aarde werden toevertrouwd, is helemaal uit het zicht verdwenen. De graven liggen een eind verderop nu, tussen de weiden en de velden waar de stilte als een zachte deken over het gemis ligt uitgespreid. Een vreemde voel ik mij steeds meer, daar waar alles voor mij ooit geborgenheid ademde en er in mijn herinnering geen kant is die me niet vertrouwd was. Het ouderlijke huis is er nog wel. Maar van de bomen en de gras- en bloemenperken er rondom valt geen groen sprietje nog te bespeuren. Alles werd netjes met asfalt bedekt tot in het kleinste hoekje. Dat bespaart zorg en onderhoud.

Kris De Vleeschouwer woont met zijn vrouw en vijf kinderen in een gerenoveerde boerderijwoning in hartje Waasland. Omringd door velden en weides voelt hij zich er als God in Frankrijk. Het is de plaats waar hij het Dagelijks Bijbelcitaat voorbereidt, een website die de lezingen van de dag bundelt, aangevuld met een mijmering over het evangelie en een leestip.

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels