Nummer 1.205

Beste Tertio-lezer, eenzaamheid is een groeiend probleem. Tertio verkende het fenomeen met de beststeller die de Duitse journalist Daniel Schreiber erover schreef. Maite Goossens, twintig jaar lang een bekende radiostem bij Joe-FM, maakte vanuit eigen ervaring een podcastreeks en boek met psychotherapeut Wilfried Van Craen. En het initiatief Zorgzame Buurten wil door ontmoetingen eenzaamheid verminderen.

Een van de belangrijkste werken van Søren Kierkegaard, Afsluitend onwetenschappelijk naschrift, verschijnt voor het eerst in het Nederlands. Tertio sprak met Paul Cruysberghs over de gekwelde Deense filosoof. Het Naschrift is “een keerpunt in zijn denken”, garandeert hij.

Afbeelding

Verder in dit nummer

Onmogelijk om de ellende van de door de militaire strijd in Oost-Congo verdreven families te beschrijven. Maar wat opvalt, is dat verscheidene lokale initiatieven niet aarzelen om in de bres te springen voor hulp aan hun noodlijdende streekgenoten, ondanks de eigen precaire sociaal-economische situatie, de algemene onveiligheid en de sombere toekomstperspectieven.

“Ik reik jullie mijn hand met de kracht van vergiffenis.” Het zijn de woorden die voormalig basketbalspeler Sebastien Bellin onlangs uitsprak op het grote terreurproces in ons land. Het beeld van de zwaargewonde Bellin is de hele wereld rondgegaan. Aan de aanslag in Zaventem heeft hij blijvende fysieke schade overgehouden. Maar met zijn daad van vergeving heeft hij zijn mentale genezing, naar eigen zeggen, voltooid. Voor Bellin betekent vergeven loslaten: het loslaten van de gruwelijke gebeurtenissen, het loslaten van negatieve gevoelens. ‘Ik heb besloten meer plaats te laten voor liefde. Ik laat de haat los.’ Bellins indrukwekkende getuigenis zegt veel over hem, en ook over de morele en mentale betekenis van vergeving.

Alessandra Smerilli (1974) is een van de vrouwelijke religieuzen die door paus Franciscus in een topfunctie in de Romeinse Curie werd benoemd. De enthousiaste econome leidt mee het Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling dat bevoegd is voor heel wat domeinen: migratie, zorg voor de schepping, gezondheid, bouwen aan een meer rechtvaardige post-Covid-wereld... “Vanuit de Kerk trachten we in die domeinen een ethiek binnen te brengen”, legt ze uit.

Misschien krijgt u Tertio niet iedere week helemaal gelezen. Laat staan grondig. Dan kom ik u met deze Oog & Hart alvast wat tegemoet. U mag deze bijdrage nog even laten liggen. Voorstel: pak ze opnieuw ter hand op donderdag 6 april.

De Duitse Kerk verkeert in crisis. Toch slaagde een congregatie erin een nieuw pad in te slaan en mensen te bereiken met de christelijke boodschap: via kunst.

Met een vertraging van drie jaar is Sint-Niklaas tijdens de Goede Week gaststad voor De Passie. De voorbije drie edities van het evenement vonden plaats in openlucht. De pandemie en de bijbehorende contactbeperkingen zetten de organisatoren er uiteindelijk toe aan te opteren voor een film. De regie van de film, die op 1 april in première gaat, was in handen van Stefan Van Guyse.

Kardinaal Michael Czerny, prefect van het Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling – onder meer bevoegd voor ecologie en gezondheid –, was uitgenodigd voor een langer werkbezoek in het teken van Laudato Si’, maar helaas kan hij slechts kortstondig langskomen. Op 17 maart gaat de Canadese jezuïet eerst naar de Egied van Broeckhovenschool in Molenbeek, die in september de deuren opent, daarna zegent hij een nieuw woonzorgcentrum in Dentergem in.

Zielzorg in de digitale, onzekere wereld van vandaag: dat is de corebusiness van Paul-Adrien d’Hardemare. De Franse dominicaan heeft een eigen YouTubekanaal met honderdvijftigduizend volgers, goed voor dagelijks tachtigduizend clicks en bekeringen bij de vleet.

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels