Nummer 1.204

Beste Tertio-lezer! Pastorale medewerkers van ziekenhuizen stellen zich discreet en bescheiden op. Té bescheiden soms, want de spirituele dimensie van ziek zijn wordt onderschat. Onderzoek toont aan dat die dimensie een grote rol speelt in de kwaliteit van de zorg en door patiënten en personeel sterk gewaardeerd wordt. Tertio ging op verkenning in AZ Monica, AZ Voorkempen en  UZ Gasthuisberg.

Het wantrouwen tegen de vaccins verraste de medische wereld.  Tertio sprak met Heidi Larson, echtgenote van de wereldvermaarde Peter Piot. Ze adviseert de biomedische wereld over sociale, culturele en politieke factoren in gezondheidsgedrag.

Afbeelding

Verder in dit nummer

Oekraïens president Vladimir Zelenski liet in december jongstleden weten dat het tijd werd om Kerken gelieerd aan de Russisch-orthodoxe Kerk in Oekraïne te verbieden. Die stap zet de verhoudingen binnen het land verder op scherp en is tekenend voor de oorlog.

Tien jaar geleden besteeg paus Franciscus de troon van Petrus. In zijn boek Tegen de stroom in brengt Tom Zwaenepoel een veelzijdige balans van dat pontificaat. De Vaticaankenner sprak daarvoor met veertig prominente Vlamingen en Nederlanders uit de religieuze, politieke, economische, academische en journalistieke wereld. Vijf van hen gingen vorige week met elkaar in gesprek tijdens de boekvoorstelling die plaatsvond in een afgeladen volle abdijkerk in Zevenkerken.

Emmanuel Wybo maakte vorige zomer een gedroomde start als directeur van de Bijbeldienst in het bisdom Brugge. Kort voor de opening van het nagelnieuwe belevingscentrum over de Bijbel in het Grootseminarie, nam de pastoraaltheoloog de fakkel over van Bijbelwetenschapper Jean Bastiaens. Bezoekers van BIBLIA blijken inmiddels unaniem enthousiast.

De Franse filosofe en mystica Simone Weil (1909-1943) genoot tijdens haar leven weinig erkenning en zowat haar hele oeuvre bestaat uit postume publicaties. Haar veelzijdige en enigmatische persoonlijkheid fascineert velen. Ondertussen wordt ze zowel vanuit progressieve als conservatieve hoek gecanoniseerd. Alicja Gescinska buigt zich over die herontdekking en vertaalde haar controversiële essay over de afschaffing van de politieke partijen. Een interview en voorpublicatie.

Tot mijn verbazing kwam ik te weten dat zwaluwen – ondanks hun wetenschappelijke naam ‘Apus’ (zonder voeten) – wel degelijk pootjes hebben. Heel kleine wel, en bijzonder zwakke. Zwaluwen leven nu eenmaal in de lucht, hebben weinig nood aan pootjes, maar dat levert problemen op wanneer ze gestrand zijn. Eenmaal aan de grond, kunnen ze zich niet afstoten en de vlucht hervatten. Ze zitten vast.

Het boek Leviticus, vol aanbevelingen over cultus en offers, wat moet je ermee? Je leest er: “Van de opbrengst van het land, zowel de gewassen op de akkers als de vruchten aan de bomen, is een tiende als heilige gave voor de Heer bestemd.” Maar de tempel om de gaven naartoe te brengen, is al eeuwen verwoest.

Eddy De Pauw was als zestienjarige middelbare scholier niet de gemakkelijkste. Een reactie van zijn godsdienstleraar op een van zijn kwajongensstreken gaf zijn leven echter een andere wending. Eddy werkt inmiddels al meer dan dertig jaar met kwetsbare jongeren. Na zijn studie orthopedagogie bekwaamde hij zich verder, onder meer in de contextuele therapie. Sinds 2018 geeft hij als sociaal pastoraal werker vorm aan jeugddiaconie in het dekenaat Aalst.

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels