28 februari 2023

Nummer 1.203

U verdient een pluim!

Sinds 2010 geldt 1 maart ook in ons land als complimentendag. Bij deze een compliment voor paus Franciscus die weldra al tien jaar, in soms moeilijke omstandigheden, de Kerk leidt. Het initiatief voor complimentendag werd gelanceerd door de Nederlander Hans Poortvliet in 2003, hetzelfde jaar waarin Bond Zonder Naam (BZN) uitpakte met de spreuk ‘Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels’. Een enquête van de organisatie uit 2021 leert dat die slagzin de BZN-lievelingsspreuk aller tijden is. Merkwaardig, want stel aan een willekeurig iemand de vraag aan wie hij of zij een compliment zou willen geven en er volgt meestal een verbaasde stilte. Wanneer via de sociale media voortdurend modder wordt uitgestort over mensen, lijkt het uitdelen van bevleugelende pluimpjes iets voor geitensokkenwollige softies. Het is echter niet alleen moeilijk een compliment te geven, maar blijkbaar ook om een pluim te ontvangen. Want complimenten krijgen maakt soms achterdochtig en doet vermoedens rijzen van berekende vleierij.

Ludwig De Vocht

cover Nummer 1.203
Afbeelding
U verdient een pluim!

Ondersteunend leiderschap

Complimenten uitdelen kost alvast niets en heeft positieve gevolgen, zeker op de werkvloer, zo blijkt uit een recente bevraging van werknemers door het human resources-dienstenbedrijf Securex en de KU Leuven. De enquête toont aan dat van de 33 procent werknemers met een leidinggevende die een ondersteunde stijl hanteert, slechts 1 procent het risico loopt op ernstige burn-outklachten. Het tonen van appreciatie door leidinggevenden kan dus een zeer gunstige impact hebben op het reilen en zeilen van een onderneming. Misschien geldt dat ook in omgekeerde richting en kunnen complimenten ondersteunend zijn voor het leiderschap van een bedrijf of van een land. Waarom dus geen pluim voor Vivaldi? Vivaldi – niet de muzikale roodharige priester uit Venetië – werd geconfronteerd met de gevolgen van de eerste wereldwijde pandemie sinds de Spaanse griep in 1918-’20 en bovendien met een enorme vluchtelingentoestroom en een algemene prijsopstoot als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Nogmaals een welverdiende pluim voor de werknemers uit de zorgsector voor wie het applaus van de eerste coronamaanden intussen al lang verstomd is en ook een compliment voor wie de succesvolle vaccinatiecampagne in goede banen leidden.

Aardbevingen

Er mag ook een veer worden gestoken op de hoed van al wie voor een onderkomen heeft gezorgd voor vluchtelingen uit Oekraïne, een crisis die nog lang niet voorbij is. De eerste twee decennia van de 21ste eeuw lijken intussen wel een aaneenschakeling van uitdagende crisissen met als meest recente een van geologische oorsprong. Daarom een pluim voor de talrijke reddingsploegen uit de vele landen die in het Turks-Syrische grensgebied hulp zijn gaan bieden na de verwoestende aardbevingen van 6 en 20 februari. Een compliment ook voor de Witte Helmen die in Syrisch oppositiegebied met blote handen slachtoffers van de aardbevingen van onder het puin hebben gehaald. De beelden van de schrikbarende verwoestingen voeden de hoop dat de oorlog om Oekraïne op een andere manier kan worden beëindigd dan die waarop in augustus 1945 de oorlog met Japen werd gestopt.

Editie 2024

Hopelijk kan tijdens editie 2024 van complimenten-dag de loftrompet worden gestoken over diegene die erin slaagt in Oekraïne de wapens te doen zwijgen. Een dergelijk  huzarenstuk zou terecht de Nobelprijs voor de Vrede verdienen. Hopelijk kan er volgend jaar ook een pluim worden gegeven aan diegene die de opvangcrisis in ons land opgelost krijgt, zodat mensen die hier een veilig onderkomen zoeken, niet meer als clochards buiten in de kou moeten slapen en niet verguisd worden omdat ze in een budgethotel worden ondergebracht. Een dikke pluim alvast voor al wie deze mensen bijstaat, van professionelen over buurtbewoners tot parochiale vrijwilligers die warme kleding verzamelden. Want “alles wat je voor een van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan” (Mattheüs 25, 40). Dat geldt ook voor het geven van kleine complimentjes. III

 

Reageren kan via ludwig.devocht@tertio.be

Lees meteen verder

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels