Beste Tertio-lezer, inclusie is een term die we overal horen, maar in de praktijk is er nog een hele weg te gaan. Naar aanleiding van Black History Month belicht Tertio hoe de geschiedenis nog altijd blinde vlekken vertoont als het gaat over Afro-Amerikanen en Afropeanen. In het zoeken naar een gezamenlijke toekomst kan de springlevende zwarte kunst een vooraanstaande rol spelen.
Bond zonder Naam en Phil Bosmans zijn voor veel Vlamingen nog synoniemen. Zijn werk gaat door. Tertio sprak met BZN-adjunct-directeur Silvie Moors. Zij ziet in Bosmans een zielsgenoot: “Hij nam het radicaal op voor mensen.”

Verder in dit nummer
Onlangs was ik in de norbertijnenabdij in Averbode. Met een vijftiental mensen dachten we na over de toekomst van het katholiek onderwijs en we combineerden die reflectie met deelname aan de liturgische vieringen. Tijdens het avondgebed is er telkens een ritueel dat indruk maakt, net omdat het haaks staat op hedendaagse gebruiken. Een van de paters treedt naar voren en somt plechtig en traag een aantal namen op, samen met hun geboorte- en sterftedatum. Het zijn de namen van de overledenen, op een of andere manier verbonden aan de gemeenschap, die ooit op dezelfde dag – het was 21 januari – zijn gestorven.
Nu in de loopgraven in de Donbass het nieuwe jaar is aangebroken, is de vraag op ieders lippen: wat gaat dit jaar brengen? Lukt het Oekraïne om de Russen verder terug te duwen richting de Russische grens? Of zullen de Russen hun doelen van ‘demilitarisatie’ en ‘denazificatie’ van Oekraïne bereiken?
Naar aanleiding van één jaar oorlog in Oekraïne vraagt een groep vredesactivisten in Sint-Truiden aandacht voor de honderdduizenden slachtoffers – militairen en burgers – die in zinloze oorlogen het leven lieten.
Een grauwe morgen, zoals die er nu eenmaal vaker dan andere zijn in januari. Het blijft lang halfdonker. Of als u positiever denkt, het is al half licht. Ik passeer in een straat vlak bij het ziekenhuis, langs de achteringang: die van ambulances en aankomend of vertrekkend zorgpersoneel. Mensen die vannacht met kunde, geduld en tedere voorzichtigheid voor anderen gezorgd hebben en nu, moe na de lange nacht, naar huis keren. Maar het is niet een van hen die in het bijzonder mijn aandacht trekt.
Met Maria Lichtmis op 2 februari – veertig dagen na Kerstmis – wordt de presentatie van Jezus in de tempel herdacht. In de nacht van 1 op 2 februari 1081 zag de heer van het Henegouwse dorpje Tongre vlakbij zijn kasteel Maria verschijnen in de lucht. Het is de oudste Mariaverschijning in ons land die werd opgenomen in het boek Bezoek van boven van Jeroen Sweijen over Mariaverschijningen in West-Europa.
De geschiedenis van de westerse wijsbegeerte kan geschreven worden als het verhaal van toenemende rationalisering die uitmondt in een rationalistische verschraling. Het begint allemaal met enkele filosofen die oeroude mythen afdoen als fabeltjes. Ze achten zich in staat om de wereld verstandelijk te verklaren en mensen wegwijs te maken in het leven.
De historische invloed van het joodse denken op de westerse literatuur en filosofie is onmiskenbaar. Niet alleen liggen joodse geschriften aan de basis van de Bijbel, ook vandaag nog hebben prominente joodse denkers een grote invloed op het maatschappelijke debat. Een reeks nieuwe uitgaven illustreert dat treffend.
“Ik ben vooral een doener, geen denker. Ik verkoop geen theorieën of overtuigingen. Ik moet het hebben van het terrein.” Aan het woord is Jacques Dierckx. Getrouwd, vader van drie zonen en grootvader van zes kleinkinderen. Advocaat en oud-stafhouder, gepokt en gemazeld in het familierecht en tegelijkertijd een man met een sterk sociaal engagement.