18 januari 2023

Nummer 1.197

Geschiedenis anders bekeken

De VRT-reeks Het verhaal van Vlaanderen die in tien afleveringen de geschiedenis van deze regio belicht, kluistert wekelijks ruim een miljoen kijkers aan de tv. Een teken van de tijd. Om het complexe heden te begrijpen, leggen velen een vernieuwde interesse voor het verleden aan de dag. Geschiedschrijvers, politici en mediamakers bedienen de burger op zijn wenken met frisse benaderingen, zowel in perspectief als in vorm. Tertio nr. 1.197 van 18/1/’23 presenteert twee voorbeelden van hedendaagse geschiedschrijving en een academische inbreng over de Vlaamse canon.

Sylvie Walraevens & Ludo Simons

cover Nummer 1.197

Het werd een kleurrijke, monumentale tafelligger, maar wel één die het meer dan waard is gelezen te worden. De wereld. Een familiegeschiedenis van historicus en internationaal succesauteur Simon Sebag Montefiore vult een bijzonder interessant gaatje in het genre ‘wereldgeschiedenis’. Aan de hand van invloedrijke families van werkelijk overal ter wereld – eindelijk eens geen westerse bril – beschrijft hij de geschiedenis in 23 dramatische bedrijven. 1.500 bladzijden frictie, intimiteit en dadendrang.

In maart 2020 schudde de coronalockdown het onderwijs duchtig door elkaar. Live klassikaal lesgeven was even uit den boze. Maar wat voor veel leerkrachten een hoofdbreker was, gaf twee geschiedenisleraars een sterke creatieve impuls. Ze maakten luisterlessen voor hun leerlingen, die in geen tijd een breed publiek wisten te bekoren. De podcastreeks Geschiedenis voor Herbeginners was een feit. Inmiddels werden zo’n tachtig episodes ingeblikt. Laaiend enthousiast zijn de talloze commentaren op de luisterplatforms. Het moet historici Jonas Goossenaerts en Filip Vekemans heerlijk in de oren klinken en tegelijk met verstomming slaan. Wat voor hen begon als een fris pedagogisch antwoord op een tijdelijke nood, blijkt al twee jaar een onuitputtelijke bron van interesse aan te boren.

“De Vlaamse canon, die in het voorjaar verwacht wordt, dreigt een afknapper te zullen worden. Een ‘non-event’ dus. En dat vind ik zonde van de geïnvesteerde tijd en moeite van competente en achtenswaardige lieden, schrijft Ludo Simons, emeritus hoogleraar Boekwetenschap (UAntwerpen en KU Leuven). “Het zal mij echt benieuwen wat de Canoncommissie uit haar canonieke hoed tovert, en hoe ze haar werkstuk na vijf jaar ongetwijfeld zal willen bijschaven en bijstellen. Niets belet een andere instantie, academisch of niet, daar intussen kritiek op te hebben of zelfs een eigen canon op te stellen; het zal boeiend zijn de overlappende en de afwijkende passages tegen elkaar af te wegen. Dat de ‘echte’ canon door een regering is uitgelokt, zal maar weinig indruk maken in een land waar, gelukkig, duizend bloemen nog mogen bloeien en waar we in het verleden al voor hetere vuren hebben gestaan.”

© Unsplash
Afbeelding
Geschiedenis anders bekeken