4 januari 2023

Nummer 1.195

Vredeshongersnood

In diverse toespraken stond de voorbije dagen de hoop op het  herstel van de vrede in Europa centraal. Ook in de persoonlijke wensen die we de voorbije weken naar elkaar stuurden, kwam het woord “vredevol” veel voor. De voorbije twee jaar was dat voornamelijk het woord “gezond”. Daarmee wensten we elkaar toe dat we gespaard zouden blijven van een besmetting met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Met de wensen voor een vredevol 2023 drukken we vooral de hoop uit dat de oorlog om Oekraïne niet escaleert en dat we in ons land - waar zich de zetel bevindt van belangrijke politieke en militaire bondgenootschappen - gespaard blijven van de vernietiging van onze huizen, ziekenhuizen, fabrieken, scholen, verkeerswegen. Een escalatie van het conflict zou ook andere vormen kunnen aannemen met cyberaanvallen op belangrijke economische sectoren zoals de bank-, transport- of energiesectorsector. De dagelijkse beelden van aanvallen in volle winter op de Oekraïense energie-infrastructuur zijn ijzingwekkend. 

Ludwig De Vocht

cover Nummer 1.195
Afbeelding
Vredeshongersnood

Wreedaardigheid

Paus Franciscus verwees tijdens zijn Urbi et Orbi toespraak expliciet naar de verwoestingen waarmee “onze Oekraïense broeders en zusters” geconfronteerd worden als gevolg van tien maanden oorlog. Hij sprak zelfs van een carestia di pace, een vredeshongersnood, die we beleven in andere regio’s en op andere schouwplaatsen van “deze derde wereldoorlog”. Hij noemde een aantal van die plaatsen bij naam maar zweeg over het oosten van Congo, het land dat hij eind deze maand zal bezoeken. Ook daar wordt gehongerd naar vrede en voedsel. “We weten dat elke oorlog honger veroorzaakt en voedsel inzet als wapen”, merkte de paus op die “om te beginnen met diegenen die politieke verantwoordelijkheid dragen” opriep voedsel enkel in te zetten als een vredesinstrument. Het was zonneklaar voor wie die boodschap bedoeld was op 25 december, de dag waarop ook veel Oekraïners voortaan Kerstmis zullen vieren om zich af te zetten tegen Rusland dat Kerst viert op 7 januari. Ongetwijfeld zullen Russische religieuze en politieke leiders naar aanleiding daarvan boodschappen de wereld insturen, allicht met kromme redeneringen over vreedzaamheid die eigenlijk een kwaadaardige wreedaardigheid maskeren.

Geen utopie

Hoe de vrede hersteld moet worden, blijft intussen een open vraag. Met een wapenstilstand en de inzet van een vredesmacht? Met een onderhandelde oplossing eventueel gekoppeld aan gebiedsafstand? Draait de diplomatie inmiddels al op volle toeren en worden er discreet achter de schermen overuren geklopt om een catastrofe af te wenden?  Waar blijven de vredestichters, zij die kinderen van God genoemd zullen worden (Mattheüs 5, 9)?  “Vrede is geen droom, geen utopie: zij is mogelijk”, zei de zaterdag overleden paus Benedictus tien jaar geleden naar aanleiding van Werelddag van de Vrede. “We moeten dieper kijken, tot onder de oppervlakkige verschijnselen, om een positieve werkelijkheid te ontwaren die leeft in de harten van mensen, omdat iedere man en vrouw geschapen is naar het beeld van God en geroepen is te groeien door een bijdrage te leveren aan de opbouw van een nieuwe wereld.” Paus Franciscus stelde in zijn boodschap voor de  Werelddag van de Vrede van 1 januari dat er nog geen afdoende remedie is gevonden tegen oorlog, terwijl tegen Covid-19 een vaccin werd ontwikkeld. Het oorlogsvirus is volgens hem moeilijker te overwinnen omdat het niet van buiten komt maar voortkomt uit het menselijk hart.

Vrede in ons hart

Koning Filip sprak in zijn Kerstboodschap de wens uit dat het nieuwe jaar ons opnieuw vrede brengt: “vrede in de wereld, in Europa, in onze samenleving – en in ons hart.” Hij dankte wie onderdak verleent aan vluchtelingen en wie zich dagelijks inzet voor de begeleiding van mensen die in armoede leven, zieken of mensen met een handicap. De paus riep met Kerst op zeker ook niet eenzamen, wezen, ouderen en gevangenen te vergeten. Het is de vrede in ons hart die dat verzoek kan helpen bewerkstelligen. Samen met de vrede van de Heer kan die in 2023 hopelijk de vredeshongernood van de wereld enigszins stillen.

Reageren kan via ludwig.devocht@tertio.be

Lees meteen verder

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels