Nummer 1.195

Beste Tertio-lezer, paus Benedictus XVI overleed net voor het nieuwe jaar begon. De man die zich een “nederige arbeider in Gods wijngaard” noemde, schreef geschiedenis door ontslag te nemen. Hij bleek meer kerkleraar dan kerkleider te zijn en was zo grootmoedig dat ook toe te geven. Oud-hoofredacteur en Vaticaankenner Emmanuel Van Lierde schrijft voor Tertio een in memoriam.

In onze reeks over de zintuigen zijn we bij de tastzin aangekomen. Tijdens corona werd het woord ‘huidhonger’ heel actueel. Wat maakt voelen zo belangrijk? We gaan op verkenning met Philip Troost en duiken met Bijbelwetenschapper Reimund Bieringer in het Johannesevangelie, waar de Verrezene totaal anders reageert op het verlangen van Maria Magdalena en Thomas om Hem aan te raken.

Afbeelding

Verder in dit nummer

De pijnlijke afgang van de Congo-commissie, na twee en een half jaar hard en gedegen werk, doet nog eens beseffen hoe moeilijk het in België ligt om met het eigen koloniale verleden in het reine te komen. Nochtans is samen met de Congolese bevolking aan een betere toekomst werken de beste manier om dat te doen.

Telkens wanneer de internationale publieke opinie de andere kant opkijkt, verstrakken de Azeri’s de strop rond de nek van 120.000 Armeense christenen in de Autonome Republiek Artsakh, beter bekend als de enclave Nagorno-Karabach.

Het nieuwe jaar kondigt zich aan als een nieuw oorlogsjaar. Het is dus niet mogelijk om hierover niet te spreken. Non possumus non loqui.

Maak ook dit jaar weer goede voornemens • besef dat ze meestal geen lang leven zijn beschoren • verpak ze als wensen • leur ermee • houd vol dat de etiquette je dat de hele maand januari toestaat • erger je niet zo snel

De Franse organist en klavecinist Benjamin Alard wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende muzikanten van dit moment. De dertiger had altijd al een passie voor de muziek van Johann Sebastian Bach en draagt die liefde met passie uit naar het publiek. Zo won hij reeds in 2004, als negentienjarige, overtuigend de Internationale Klavecimbel Wedstrijd in Brugge.

Eerst was hij de behoeder van het graf van Franciscus in Assisi, nu van Petrus’ graf in Rome. Voor minderbroeder-conventueel Mauro Gambetti blijft zijn opgave dezelfde: zien dat de boodschap van de betreffende heilige ook vandaag mensen inspirereert. De aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek is ervan overtuigd dat die ‘complexe apostel Petrus’ juist in deze gedesoriënteerde tijden een rots in de branding kan zijn.

De eeuwenoude traditie van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten in Hasselt: vergane glorie, folkloristisch volksfeest, commerciële buitenkans of een nieuw concept tegen eenzaamheid en uitsluiting onder de hoede van Onze-Lieve-Vrouw van Hasselt? Ook de editie van 2024 laat in ieder geval nu al geen Hasselaar koud. Virga Jesse-Comitévoorzitter Luc Smeets en deken Ali Cornelissis definiëren bedachtzaam hun droom van een eigentijds feest in (H)echte Verbondenheid.

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels