De onlangs overleden Franse filosoof Bruno Latour wordt alom geprezen en herdacht. Maar wist u dat hij eigenlijk begon als theoloog? Ons dossier van deze week toont hoe zijn achtergrond in Bijbelexegese zijn latere werk over wetenschappelijke teksten heeft gevormd. In een interview uit 2019 wees hij de Kerk op haar ecologische verantwoordelijkheid.
In Het slechte geweten van Vlaanderen fileert literatuurwetenschapper Kevin Absillis de hedendaagse visie op Hendrik Conscience en wil hij hem rehabiliteren: “Conscience werd door de rechtse en totalitaire blender gehaald.”

Verder in dit nummer
Het tegendeel van liefde is niet haat, maar onverschilligheid. Die gedachte werd op indrukwekkende wijze vereeuwigd werd door holocaustoverlever en schrijver Elie Wiesel. Onverschilligheid als ultieme belichaming van het kwaad is ook een centraal motief in het werk en het leven van een andere grote geest die het ergste kwaad van de 20ste eeuw recht in de ogen gekeken en aan den lijve ondervonden heeft: Barbara Skarga.
Ik woon in een pittoresk middeleeuws stadje in het Hageland, net op de grens met Haspengouw. En wie Haspengouw zegt, denkt aan witte windwentelende bloesemblaadjes in de lente, aan groeiende, blozende vruchten in de zomer en schaduw onder de bomen waar fazanten onthaasten, aan plukkers uit verre oorden, en kisten en kratten vol fruit ... Weet u, boomgaarden hebben hun eigen ritme. En de mensen die erin werken en erom geven, volgen dat als vanzelfsprekend, letterlijk ‘natuurlijker-wijze’, of misschien gewoon: ‘natuurlijk wijs’. Er wordt gesnoeid, de frêle bloesems worden beschermd, er wordt gesproeid, er wordt geplukt. Ik volg het altijd mee, vanop een afstand: elk jaar opnieuw, rustig alles op zijn tijd. Maandenlang bezige bedrijvigheid.
De strijd in Oekraïne heeft de Russische relaties met Centraal-Azië mee onder spanning gezet. Niet iedereen in die regio is blij met een buurland dat spreekt met raketten en kanonnen.
William Morris (1834-1896) was ontwerper van fraai behangpapier en meubelen, maar stortte zich met evenveel passie op design en architectuur als op de verdediging van de arbeider. Hij was tekenaar, vertaler, romanschrijver en dichter, typograaf, drukker, ondernemer, politiek militant en ecologist avant la lettre en zette zijn visie uiteen in tal van lezingen en geschriften. Soms lijkt hij zelfs de 21ste eeuw op de korrel te nemen. La Piscine in Roubaix illustreert in een fijnzinnige tentoonstelling het veelomvattende leven van deze Engelse kunstenaar, visionair en utopist.
Aandacht voor de lichamelijkheid van God zet serieus aan het denken. Sallie McFague bracht 25 jaar geleden The Body of God uit, waarin ze haar ecologische theologie ontvouwde. Dit jaar kwam God. Een anatomisch onderzoek van Francesca Stavrakopoulou op de markt. Dat vertelt het verhaal van “de echte God van de Bijbel, in al zijn lijfelijke, ongecensureerde, schandalige gedaanten”.
Met zijn Boy from Heaven won Tarik Saleh in Cannes de prijs voor het beste scenario. Niet onverdiend, want zijn thriller over de strijd om de macht tussen de religieuze en de wereldlijke elite in Egypte dendert over het scherm. En met de islam als onderwerp is hij origineel.
Sofi Van Ussel (40), gewezen therapeut en directeur van Unizo, staat sinds augustus aan het hoofd van de Interdiocesane Jeugddienst (IJD). “Een jobkeuze waarin ik me sterk bevestigd voel”, stelt ze vandaag vast. “Ik wil met zoekende jongeren op weg gaan om samen met hen, vanuit de christelijke waarden, een steen in de rivier te verleggen.”
De huidige crisissen die we beleven, doen ons beseffen wat het betekent in hetzelfde wereldwijde dorp te wonen. Willen of niet: alles is met alles verbonden en we zijn wederzijds afhankelijk van elkaar. De geschiedenis leert dat afhankelijkheid kan uitlopen in ongelijkheid en uitsluiting, maar dat ze ook kan oproepen tot verbondenheid en solidariteit. Welke rol christenen daarin (kunnen) spelen, is onderwerp van de eerste Amosdag op 1 december in Leuven.