Nummer 1.188

Beste Tertio-lezer, wat zegt religieuze kledij over je geloofsopvatting? Vaak verbinden we het dragen ervan aan een conservatieve houding. Tertio gaat praten met vrouwen en mannen die al dan niet kiezen voor expliciet religieuze kledij. En wat blijkt: een eenduidige geloofsopvatting verbinden aan het dragen van al dan niet herkenbare kledij kan bedrieglijk uitpakken.

We hebben het met filosoof André Cloots over zijn vertaling van het beroemde boek Le désenchantement du monde van Marcel Gauchet. Het leidt tot een indringend gesprek over hoe geloof en wereld zich vandaag verhouden en wat gelovigen daaruit kunnen leren. “Ik geloof sterk in de kracht van het christendom.”

Afbeelding

Verder in dit nummer

Als gist in het deeg en een kiezel in de schoen: zo staat het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) al vijftig jaar in het Vlaamse kerklandschap. Het georganiseerde lekenoverleg veranderde met de tijd van samenstelling en van toon, maar de stem van de leek die zijn Kerk bij de tijd houdt, klinkt onverminderd vastberaden. Na vijftien jaar geeft coördinator Carine Devogelaere de estafettestok én haar bevlogenheid door aan Jobbe Janssen.

Moet er van elke les een opname worden gemaakt en moet die ter beschikking worden gesteld van de studenten? In het postcoronatijdperk woedt het debat volop aan de universiteiten. Zowel voor de lesgevers als voor de studenten zijn er lastige kantjes aan die opnames.

Nadat Mar Awa III katholikos-patriarch werd van de Assyrische Kerk van het Oosten, herhaalde patriarch Louis Raphael I Sako van de Chaldeeuws-katholieke Kerk zijn aanbod om de beide Kerken samen te voegen. De kwestie is van groot belang voor het christendom in het Oosten.

Met Close draaide Lukas Dhont de beste Belgische film van het jaar. Deze ode aan de tederheid en aan de vriendschap is spraakmakend op alle festivals en wordt door het publiek omarmd. Een ontroerend filmisch hoogstandje van een 31-jarige cineast die pas zijn tweede film aflevert.

Laat nog niet alle hoop varen. Haast u naar perron 4 of 10 van Brussel-Noord en laat u languit neervallen op zo’n lange houten bank. Haast u, het zijn de laatste. De NMBS – of is het Infrabel – dankt deze banken met eeuwigheidswaarde af en vervangt ze door metalen ondingen. Aartslelijk, ijskoud aan de poep en met onderverdelingen. Armleuningen, naar het schijnt. Eigenlijk zijn die bedoeld om bepaalde mensen, dutjesdieven of daklozen, juist niet te laten leunen.

Filmregisseur Stijn Coninx, bekend om Daens en Marina, is na enkele jaren weer helemaal terug van weggeweest. Hij overwon kanker en heeft weer plannen voor creatieve projecten. Wat de ziekte hem vooral geleerd heeft, is het belang van tijd.

In het aartsconservatieve en orthodox-christelijke Rusland moet het afgelopen zijn met ‘westerse’ reclame voor een andere seksuele levensstijl dan de traditionele: “Wij willen gewoon papa en mama”, klonk het eerder al bij monde van Vladimir Poetin en nu ook in het Russische parlement.

In een cynische bui maakte ik mij laatst de volgende bedenking: we zouden op 11 november kunnen stoppen met wapenleveringen aan Oekraïne en zo een stap dichter bij wapenstilstand komen. Hoe symbolisch zou dat zijn! De munitie van het Oekraïense leger zou opdrogen, Oekraïense soldaten worden kanonnenvoer voor het grote Russische leger en de overgave is de enige optie. Poetin wint, de bombardementen stoppen en er heerst eindelijk weer vrede. Maar wat is vrede, en wat voor vrede is nu echt het einddoel?

Abonnee? Lees verder in ons archief Nog geen abonnee? Neem een abonnement, lees meteen verder en krijg toegang tot meer dan 10.000 artikels