21 september 2022

Nummer 1.180

Het transcendente is mijn passie

Xenia Geysemans (1992) doceert onder meer Religie, Zingeving en Levensbeschouwing (RZL) aan de Gentse Arteveldehogeschool en is universiteitspastor aan de Universiteit Antwerpen. In Tertio nr. 1180 noemt ze zichzelf een ambitieuze vrouw die haar werk met hart en ziel doet.

Benoit Lannoo

cover Nummer 1.180

“Deze pastorale dienst is een erfenis van de jezuïetenuniversiteit die destijds samen met andere universitaire instellingen de pluralistische Universiteit Antwerpen vormde. Onze positie staat soms onder druk. Sommigen zouden in dit gebouw graag allerlei psychologische of medische diensten onderbrengen. Maar pastoraal is geen medisch of paramedisch gebeuren. Wij zijn er niet om deze of gene problemen van de studenten te verhelpen, wij zijn er voor de ‘hele mens’. Wij genezen niet, wij ‘helen’.

Er is hier dan ook altijd een luisterend oor, zonder afspraak vooraf. Ik beschrijf onze werking graag met een kortverhaal van Edgar Allan Poe, Een afdaling in de maalstroom. Een aantal vissersbootjes wordt gegrepen door een draaikolk en de vissers reageren op twee manieren. De ene groep springt overboord: dat staat voor mensen die niet vasthouden aan hun cultureel-religieuze achtergrond, maar hun zingeving her en der bij elkaar sprokkelen. Anderen blijven wel in het bootje. Zij blijven dus op zoek gaan met de grote verhalen van hun religieuze traditie. Wij willen voor beide groepen beschikbaar zijn.

Het religieuze – het ‘transcendente’, zeg maar – heeft mij altijd al mateloos geboeid. Ik ben niet speciaal gelovig opgevoed, mijn ouders zijn cultuurchristenen zoals zovele anderen. Ik ging naar de kerk en wou theologie studeren, daarover was ik op mijn zestiende al kei-vastberaden. Het zorgde voor – vaak eerder positieve – verwondering. Dat ik toen al enkele jaren in een rockband zong, droeg daar zeker toe bij. ‘Allez Xenia, jij bent toch zo’n werelds meisje?’

Ik ben een workaholic, maar dat is niet erg als je mag doen wat je graag doet. Mijn man is trouwens ook een workaholic, en wij moeten dus vechten om onze weekends zoveel mogelijk te reserveren voor ons dochtertje, dat straks één jaar oud wordt.”

“Christen-zijn en theologie studeren wordt ‘iets speciaals’ genoemd; misschien moeten we daar een punt van maken?”, zegt Xenia Geysemans. © Mark Rouffaer
Afbeelding
Het transcendente is mijn passie