14 september 2022

Nummer 1.179

Maaseik kijkt uit naar Harlindis- en Relindisommegang

Op 18 en 25 september vindt in Maaseik de Harlindis- en Relindisommegang plaats. Daarbij worden om de 25 jaar de relieken van beide heiligen uit de 8ste eeuw eerst van Maaseik naar het nabijgelegen Aldeneik gebracht en nadien terug naar Maaseik.

Ludwig De Vocht

cover Nummer 1.179

In 1388 vond de eerste ommegang tussen beide Maaseik en Aldeneik plaats. Daarbij werden onderweg de relikwieën van beide zusters getoond aan de bevolking. De traditie van de zevenjaarlijkse processies werd na de Franse Revolutie pas in 1871 weer opgenomen. Sindsdien gaan ze uit om de 25 jaar. Tertio nr. 1.179 van 14 september brengt verslag uit van een bezoek aan Maaseik, waar naar aanleiding van de Ommegang een Kunstroute werd uitgestippeld.

Wie niet in Maaseik of de wijde omgeving woont, zal de stad niet meteen associëren met de zussen Harlindis en Relindis maar veeleer met de broers Jan en Hubert Van Eyck. Ook zij komen in het kader van  de Ommegang 2022 aan bod. Een kleine tentoonstelling op het pad van de Kunstroute, die tijdens het weekeinde kan worden gevolgd, zoomt in op een detail van het Lam Gods, het meesterwerk van de Van Eycks.

In de rechterbovenhoek van het onderste middenpaneel bevindt zich een heiligengroep die bekend staat als de groep  van de heilige vrouwen. Daarin staan twee abdissen met een staf, een zwarte sluier en een kleurrijke bloemenkrans. Mogelijk gaat het om Harlindis en Relindis. Specialisten beweren immers dat de gebroeders Van Eyck, als vroeg-15de eeuwse Maaseikenaren, vertrouwd moeten zijn geweest met beide heiligen. De relikwieën van beide zussen werden immers eind 14de eeuw voor de eerste maal in een ommegang meegedragen.

Detail uit het Lam Gods. © rr
Afbeelding
Maaseik kijkt uit naar Harlindis- en Relindisommegang

Lees meteen verder

Ga naar archief