31 augustus 2022

Nummer 1.177

Paus Johannes Paulus I wordt zondag zalig verklaard

Albino Luciani (1912-1978) volgde in augustus 1978 paus Paulus VI op en zorgde toen voor een dubbele primeur. Hij koos voor een dubbelnaam en voegde er meteen een volgnummer aan toe: Johannes Paulus de Eerste. Hij was slechts 33 dagen paus en ging de geschiedenis in als de glimlachende paus. Hij was de enige paus van de voorbije 60 jaar die noch zalig noch heilig was verklaard. Daar komt met zijn zaligverklaring op 4 september verandering in.

Ludwig De Vocht

cover Nummer 1.177

De norbertijn Johan Goossens (1967), prior van de abdij van Grimbergen, reist voor de zaligverklaring speciaal naar Rome. Hij was pas 10 jaar toen Albino Luciani aan het hoofd kwam van de kerk. “De nieuwe paus was anders, hij was veel jonger en heel vriendelijk. Dat heeft me geraakt. Hij was een verfrissing in de kerk”, zegt Goossens in Tertio 1.177 van 31 augustus.

Identiteitskaart

De norbertijn lanceerde aan het begin van het internettijdperk een website over Johannes Paulus en kwam  zo in contact met de familie van Luciani. Hij heeft talrijke boeken verzameld die over de paus geschreven werden of die Johannes Paulus I zelf geschreven heeft. Op zoek naar extra werken, ontdekte hij in 2011 op eBay dat de identiteitskaart van paus Luciani te koop werd aangeboden. Hij ging op het aanbod in en stond het document uiteindelijk  in bruikleen af aan het Museo Albino Luciani in Canale d’Agordo, het geboortedorp van de paus.  Goossens is inmiddels een van de patroons van dat museum.

In Italië bestaat volgens de prior meer dan 40 jaar na de dood van Johannes Paulus I  nog steeds een grote belangstelling voor de tot dusver laatste Italiaanse paus. “De sympathie voor hem heeft zeker meegespeeld om hem zalig te verklaren, oordeelt Goossens die eraan herinnert dat de wapenspreuk van Johannes Paulus I Humilitas of nederigheid was.

Johannes Paulus I. © rr
Afbeelding
Paus Johannes Paulus I wordt zondag zalig verklaard

Lees meteen verder

Ga naar archief