20 juli 2022

Nummer 1.171-1.172

Duitsland heeft de Ostpolitik vaarwel gezegd

Willy Claes, die van september 1994 tot oktober 1995 secretaris-generaal was van de NAVO, pleit voor een hernieuwde dialoog met Rusland om de vrede in Europa te herstellen. Het is voor Claes evenwel niet duidelijk wie het initiatief daartoe moet nemen.

cover Nummer 1.171-1.172

Claes (1938) legt de verantwoordelijkheid voor de oorlog in Oekraïne niet exclusief bij de Russische president Vladimir Poetin alhoewel hij diens speciale militaire operatie toch bestempelt als een “onverantwoorde militaire inval”.  Het is volgens de voormalige NAVO-baas intussen geruststellend dat er wekelijks contacten zijn tussen de Amerikaanse en de Russische generale staf en zelfs tussen de ministers van Defensie waarbij de Oekraïense president Vladimir Zelenski niet altijd op de hoogte wordt gehouden. “Dat betekent dat we getuige zijn van een oorlog per procuratie tussen enerzijds Rusland en anderzijds de NAVO en Amerika”, zegt Claes in Tertio nr. 1.170 van 20 juli.

“Ik stel me met veel ongerustheid de vraag wie een poging kan ondernemen om een nieuwe basis voor vrede te leggen. Ik vrees dat Berlijn na zijn bocht van 180 graden nog maar weinig troefkaarten heeft,” merkt Claes op. Duitsland heeft volgens hem met die bocht eigenlijk vaarwel gezegd aan de Ostpolitik van Willy Brandt en bijgevolg ook aan de dialoog.

“Op de een of andere manier moet er een dialoog komen die als eerste objectief een staakt-het-vuren heeft, gevolgd in een tweede fase door het zoeken naar een territoriaal compromis”, vindt Claes. Hij stelt evenwel dat het initiatiefrecht op dat punt niet overgelaten mag worden aan Kiev alleen. “Het conflict zit immers al lang op een veel hoger niveau”, besluit de voormalige NAVO-chef.   

“Ik heb altijd gerekend op de positieve inbreng van Duitsland in de noodzakelijke dialoog met Rusland”, verklaart Willy Claes. © ID / Lieven Van Assche
Afbeelding
Duitsland heeft de Ostpolitik vaarwel gezegd

Lees meteen verder

Ga naar archief