29 juni 2022

Nummer 1.168

“Van niet-ontwikkeld kindje kun je alleen zelf afscheid nemen”

Gemiddeld eindigt 25 procent van de zwangerschappen in een miskraam. Toch wordt er over dat stille verdriet zelden gesproken. Marjolijn De Cocq (1967) is journalist bij de Nederlandse krant Het Parool en ervaringsdeskundige. Met het boek en de website Maar ik hield al van je hoopt ze het taboe te doorbreken.

Kelly Keasberry

cover Nummer 1.168

“Rond een miskraam hangen veel gevoelens. Mijn vierde miskraam is alweer lang geleden, maar als journalist ontdekte ik dat ouders na een miskraam nauwelijks handvatten hebben. Online fora over vlinderkindjes zijn vaak erg zoet. Vanaf het prilste begin van de zwangerschap was er voor mij geen vlindertje, maar een kind. Je stelt je voor hoe je leven als moeder zal zijn, je verzint namen. Je droomt een kind dat er uiteindelijk niet komt. Ik wilde al langer iets met mijn ervaringen doen, maar het idee een boek te schrijven werd te groot. Bovendien zag ik ertegenop die verdrietige periode op te rakelen.

Overtreffende trap

Toen ik het er met een redactiechef over had, stelde ze me voor een persoonlijk verhaal te schrijven waarin mensen zich kunnen herkennen. Op mijn artikel in Het Parool kwamen veel reacties. Drie uitgeverijen toonden interesse, maar ik kreeg ook een ingezonden brief waarmee mijn boek begint (citeert): ‘Beste Marjolijn, o ja, ik ook natuurlijk. Maar laten we deze miskramen op een rijtje zetten. Niet goed bevruchte of zelfs onbevruchte eitjes deden alsof. Zwangerschappen die in de dop gesmoord worden wegens bovenstaande redenen. Maar twee blakende kinderen aan je zij. Beetje relativeren, niet zo uitspinnen? Want het gaat niet! om doodgeboren kindjes’. Dat is precies de reactie die je vreest en waarom er zo weinig over miskramen wordt gepraat. Er is altijd wel een overtreffende trap die afbreuk doet aan je eigen ervaringen.

Tastbaar

Een doodgeboren kind is tastbaar voor de buitenwereld, het is een kindje waarvan afscheid genomen wordt. Van een niet-geboren, niet-ontwikkeld kindje kun je alleen zelf afscheid nemen. Rond miskramen heerst nog veel onbegrip.”

Verder lezen?

Vraag een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.

“Een doodgeboren kind is tastbaar voor de buitenwereld, het is een kindje waarvan afscheid genomen wordt. Van een niet-ontwikkeld kindje kun je alleen zelf afscheid nemen”, stelt Marjolijn de Cocq. © De Bezige Bij
Afbeelding
“Van niet-ontwikkeld kindje kun je alleen zelf afscheid nemen”

Lees meteen verder

Ga naar archief