8 juni 2022

Nummer 1.165

Thuisgevoel voor Oekraïense vluchtelingen

Meer dan 100 dagen na de start van de Russische invasie van Oekraïne, verhuizen elke week acht Oekraïense vluchtelingengezinnen naar het nooddorp op de Antwerpse Linkeroever. Elke woonunit bestaat uit twee ingerichte verdiepingen bekroond met een zadeldak, wat de indruk versterkt dat het geheel een klein huisje is veeleer dan opeengestapelde containers.

cover Nummer 1.165

Het nooddorp is slechts één van vele opvangmogelijkheden waar vluchtelingen terecht kunnen. Zo staat in Liedekerke de vleugel van het woonzorgcentrum Sint-Rafaël waar vroeger de Zusters Kindsheid Jesu woonde ter beschikking van 5 gezinnen. “We bidden vooral voor de mensen die in Oekraïne achtergebleven zijn”, zegt een van de bewoonsters. “Wij zijn nu in veiligheid en hebben het hier goed”.

Ook de manieren waarop Oekraïense vluchtelingen ons land bereiken zijn legio. Karel Stautemans, de subprior van de abdij van Grimbergen, reed vanaf begin maart 5 weken over en weer naar de Poolse grens om hulpgoederen af te zetten en vluchtelingen mee naar België te brengen. Op de terugweg luisterde hij naar hun schrijnende oorlogsverhalen. Stautemans en zijn team haalden 64 mensen naar ons land die opgevangen worden door Belgisch-Oekraïense gezinnen over heel het land. “Ik wist dat de taal en het mentale welzijn het belangrijkste zouden zijn”, zegt Stautemans in Tertio nr. 1.165 van 8 juni.

Intussen lopen aan de Vlaamse universiteiten heel wat initiatieven voor Oekraïense studenten en medewerkers van Oekraïense universiteiten. Van noodfondsen, tijdelijke posities, buddy-werkingen tot intensieve taalbaden. “We willen zowel studenten en medewerkers van Oekraïense universiteiten als leden van de Russische academische gemeenschap die de agressie tegen Oekraïne afwijzen, helpen”, zegt de rector van UAntwerpen, Herman Van Goethem. Doel is hun studie en onderzoek te verzekeren.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Spandoeken met daarop een stralende zonsopgang boven een goudgeel korenveld onder een staalblauwe hemel verwijzen in het nooddorp op Linkeroever naar de Oekraïense vlag. © mm
Afbeelding
Thuisgevoel voor Oekraïense vluchtelingen

Lees meteen verder

Ga naar archief