11 mei 2022

Nummer 1.161

Passiespelen Oberammergau 2022 sober en authentiek

Zaterdag gaan met een vertraging van 2 jaar in het Beierse dorpje Oberammergau de tienjaarlijkse Passionsspiele in première. Spielleiter Christian Stückl (1961), die voor de eerste maal de passiespelen regisseerde in 1990, benadrukt in de editie 2022 zowel de joodse achtergrond van Jezus als Zijn radicale boodschap van vrede en liefde. In sommige fragmenten kan het woord “Romeinen” gemakkelijk vervangen worden door “Russen”. Tertio had het voorrecht op 30 april tijdens een generale repetitie de beide delen van de passiespelen bij te wonen.

De 42ste editie van de Passionsspiele, die in 1634 startten, bieden een geactualiseerde kijk op de vijf laatste dagen uit het leven van Jezus. “Visueel is de editie 2022 anders, maar ook de tekst werd veranderd. Jezus is strijdlustiger. Het is zoals Stückl zegt: de wereld is veranderd in vergelijking met 2010. Er was de vluchtelingencrisis, de rijken worden steeds rijker en de armen armer. Er is weer oorlog in Europa. Jezus en Zijn boodschap van naastenliefde en de oproep tot vrede moeten sterker naar de mensen worden gebracht”, benadrukt Jezus-vertolker Frederik Mayet in Tertio 1.161 van 11 mei. De 42-jarige Mayet vertolkte Jezus al in 2010 en kan dus gemakkelijk vergelijken met de vorige editie. De 26-jarige Rochus Rückel speelt de rol van Jezus dit jaar voor de eerste maal.

Theater zit de Oberammergauers in het bloed. Elk jaar spelen ze in de zaal van de passiespelen een theaterstuk, Bijbelse stukken of andere stukken zoals Shakespeares Midzomernachtsdroom. De jaarlijkse voorstelling biedt Stückl, die naar eigen zeggen voortdurend met een casting-oog door Oberammergau loopt, de kans voor zichzelf al een preselectie te maken voor de 20 hoofdrollen van de Passionsspiele. De bekendmaking van de rolverdeling is even spannend als de bekendmaking welke familie de Vier Heemskinderen mag leveren voor de ommegang van het Ros Beiaard in Dendermonde, een evenement dat eveneens slechts om de 10 jaar plaatsvindt.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

cover Nummer 1.161
De intocht in Jeruzalem van Jezus, hier vertolkt door Rochus Rückel, is de indrukwekkende eerste scène van de Passionsspiele 2022. © Passionsspiele Oberammergau 2022 / Birgit Gudjonsdottir
Afbeelding
De intocht in Jeruzalem van Jezus, hier vertolkt door Rochus Rückel,  is de indrukwekkende eerste scène van de Passionsspiele 2022.   © Passionsspiele Oberammergau 2022 / Birgit Gudjonsdottir