27 april 2022

Nummer 1.159

Palliatieve zorg mag geen luxeproduct zijn

Palliatieve zorg zou voor elke ongeneselijk zieke patiënt wereldwijd toegankelijk moeten zijn, maar uit een internationale rondvraag van de Pauselijke Academie voor het Leven blijkt dat 86 procent van de doodzieke mensen verstoken blijft van pijnstillers en van gewenste behandelingen. Tijdens een driedaags congres maakte de Academie onlangs met internationale experts de balans op en stelde vast dat de coronapandemie stevig inhakte in het zorgaanbod, terwijl net ook Covidpatiënten nood hadden aan palliatieve zorg. Het dossier van Tertio nr. 1.159 van 27 april 2022 brengt verslag uit over het congres.

Cicely Saunders (1918-2005) opende in 1967 in Londen het Saint Christopher’s Hospice waar ze stervenden wou begeleiden en hun laatste dagen zo aangenaam mogelijk wou maken. Het werd de aanzet voor palliatieve zorg en voor een hospice-beweging wereldwijd. Maar de medische wereld zit niet stil en 55 jaar later doen zich tal van verschuivingen voor binnen de palliatieve zorg. Onder meer die recente evoluties kwamen aan bod tijdens het congres van de Pauselijke Academie voor het Leven in Rome.

Ook wanneer genezen niet meer mogelijk is, kan een patiënt met zorg worden omringd. Zijn of haar – ook existentiële – pijn kan worden verzacht en vanuit een grote nabijheid kan langzaam de natuurlijke dood voorbereid en aanvaard worden. Het bijstaan van de stervenden is een daad van barmhartigheid, maar helaas schijnt palliatieve zorg al te vaak een luxeaanbod te zijn. Nochtans zou de toegang ertoe overal en voor iedereen een recht moeten zijn, klinkt het vanuit alle continenten.

Lees hier het bijbehorende standpunt met een pleidooi voor de uitbreiding van palliatieve zorg

Geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan via www.tertio.be

cover Nummer 1.159
Palliatieve zorg wil mensen in hun stervensuur omringen met warme liefde. © rr
Afbeelding
Palliatieve zorg wil mensen in hun stervensuur omringen met warme liefde.  © rr

Lees meteen verder

Ga naar archief