20 april 2022

Nummer 1.158

Lofzang op alles van waarde maar zonder economisch nut

De Italiaanse filosoof en hoogleraar literatuur Nuccio Ordine (1958) wil onze samenleving doen inzien dat wat zij als nutteloos beschouwt – muziek, literatuur, kunst, filosofie, alles zonder economische baat – juist bijzonder nuttig is. Hij zette zijn ideeën uiteen in het essay Het nut van het nutteloze dat werd vertaald in 24 talen.

“Een mens moet niet alleen zijn lichaam maar ook zijn geest voeden”, betoogt Ordine in Tertio nr. 1.158 van 20 april. “Wie nut alleen in geld uitdrukt, stuurt aan op woestijnvorming in de geest en zo op een gewelddadige mensheid die geen oog heeft voor solidariteit”, stelt de hoogleraar literatuur aan de universiteit van Calabria.

“Muziek, evenals kunst, filosofie en fundamenteel onderzoek dat niet door utilitarisme wordt opgezweept, maken de mensheid menselijker, ze geven zin aan het leven. Om de waanzin te stoppen, moeten we tussenkomen op het niveau van de opvoeding. Want ook daar is de marktlogica onherroepelijk binnengeslopen”, oordeelt Ordine, die stelt dat opvoeding moet bestaan uit het kritisch benaderen van maatschappelijke assumpties en het bedenken van een betere wereld.

De Italiaanse filosoof vindt de omvorming van scholen en universiteiten tot fabrieken van professionelen een immense vergissing. “Jongeren moeten leren dat een job en geld slechts effecten zijn van iets anders: de studie die je tot een waardevoller mens maakt. Wie goed studeert uit liefde voor de kennis, zal een goede professioneel worden”, zegt de wereldexpert op het gebied van de renaissance.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

cover Nummer 1.158
“Studenten aanmoedigen zich te conformeren aan het ‘evangelie van de samenleving’, druist in tegen alles wat opvoeding moet zijn: de maatschappelijke assumpties kritisch benaderen en een betere wereld bedenken”, vindt Nuccio Ordine. © rr
Afbeelding
“Studenten aanmoedigen zich te conformeren aan het ‘evangelie van de samenleving’,  druist in tegen alles wat opvoeding moet zijn: de maatschappelijke assumpties kritisch benaderen  en een betere wereld bedenken”, vindt Nuccio Ordine.  © rr