Tertio 999 - Frans van der Lugt, Syriër onder de Syriërs

Frans van der Lugt, Syriër onder de Syriërs

Op 6 april is het vijf jaar geleden dat de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in Homs werd vermoord. “Abuna Francis” had de belegerde stad niet willen verlaten, omdat hij “Syriër onder de Syriërs” was geworden, getuigt Jan Stuyt in Tertio nr. 999 van 3/4/’19 over zijn confrater.

“Frans van der Lugt is het waard blijvend geëerd en herdacht te worden”, zegt Jan Stuyt, de secretaris van de jezuïeten in Nederland en Vlaanderen. “Hij is een martelaar, iemand die je niet wil vergeten, omdat waar hij voor stond de moeite waard is. Het gaat onder meer om zijn werk voor gehandicapte kinderen in het centrum Al Ard dat hij met de steun van vele – vooral Nederlandse – donateurs in de Syrische stad Homs had opgestart. Hij geloofde rotsvast in de mogelijkheden van die jonge mensen, hij daagde ze uit te groeien. Een groot man is niet iemand in wiens nabijheid je je klein voelt, maar wel iemand die kleine mensen groot maakt.” Stuyt, auteur van “Pater Frans. Vijf jaar later”, vervolgt: “De Amerikaanse generaal George Patton zei ooit: ‘Niemand kiest waar en wanneer hij geboren wordt, maar sommige mensen beïnvloeden wel de plaats en de tijd van hun sterven en vertellen zo hoe ze geleefd hebben’. Welnu, pater Frans kreeg vele keren de kans de belegerde stad te verlaten, maar hij bleef er, zelfs toen de mensen er ziek werden van de honger.”

Abonneer of neem een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​