Tertio 998 - Ierland wil geen Brexit

Ierland wil geen Brexit

De onzekerheid over de Brexit weegt. Tertio toerde voor het nummer van 27/3/2019 door Ierland en Noord-Ierland om de toestand op het terrein in te schatten. De Ieren zijn er als de dood voor dat er een harde grens met Noord-Ierland zou komen. Bovendien doet een “hard border” de demonen uit het verleden ontwaken.

Om na een Brexit de heropflakkering van geweld te vermijden, is de zogenaamde “backstop” cruciaal. De regeling tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk om geen grenscontroles uit te voeren tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, is essentieel daarvoor. Dat zegt Gavin Barrett, hoogleraar aan de Sutherland School of Law (University College Dublin). “Over die Brexit valt niets positiefs te melden”, zegt de specialist EU-recht aan Tertio.

In Ierland zijn de gevolgen van de Brexit aan den lijve voelbaar. Na de tumultueuze reeks stemmingen in het Britse parlement houdt de onzekerheid aan. Tertio reed van Dublin naar Belfast en stelde onderweg vast dat zo goed als niemand op de Brexit zit te wachten.

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is zichtbaar wat er op het spel staat: de verhoudingen tussen Britsgezinde unionisten en Iersgezinde nationalisten. Langs de Peace Wall worden de scheidingslijnen tussen de gemeenschappen ook effectief zichtbaar. Tertio trekt van het katholieke Clonard Monastery naar de protestantse Shankill-wijk en stelt vast dat het vredesproces nog niet ten einde is.

Lees het volledige interview met Gavin Barrett en de reportages over Ierland en Noord-Ierland deze week in het Tertio-dossier. Proefnummer en abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​