Tertio 998 - EU is alleen samen sterk

EU is alleen samen sterk

De Italiaanse politicus Enrico Letta maakte na zijn premierschap in 2015 de overstap naar de academische wereld in Parijs. Werken met jongeren uit alle continenten bevalt hem zichtbaar. “Jongeren zijn de toekomst, zij geloven in het Europese project en plukken er de vruchten van. Onderwijs levert een belangrijke bijdrage aan de Europese integratie. Een Europese Unie die verdeeld geraakt, marginaliseert zichzelf in deze wereld”, zegt hij.

Enrico Letta is te gast bij de Grandes Conférences Catholiques in Brussel om er te spreken over zijn boek Faire l’Europe dans un monde de brutes. Vooraf krijgt Tertio de kans de gewezen premier van Italië te interviewen. Hij geeft meteen toe dat die boektitel een verkooptrucje was, provocerend om de aandacht te trekken. “Er was op het moment van de titelkeuze een reclame voor chocolade die douceur tegenover brute stelde. Ik zocht een gelijkaardig alternatief aan te prijzen want de EU wordt van buitenaf en van binnenuit bedreigd door vijanden die de Unie uit elkaar willen spelen. Dat mogen we niet toestaan, want dan laten we ons in de geopolitiek buiten spel zetten. Alleen eendrachtig staan we als Unie sterk. Neem de Brexit. Voor het referendum was de EU verdeeld en het Verenigd Koninkrijk verenigd. Al waren er burgers die voor en andere die tegen de Brexit waren, het land was niet verdeeld. En waar staan we tweeënhalf jaar later? Nu zijn de lidstaten het eens en is het VK verdeelder dan ooit. Dat is zeker het omgekeerde van wat dat land gewenst had: sterker staan op je eentje is een waanbeeld”, stelt Letta vast.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​