Tertio 998 - De dreigende stilte van pantoffels

De dreigende stilte van pantoffels

Het War Heritage Institute organiseert al 15 jaar in januari voor honderd middelbare scholieren een herinneringsreis naar Auschwitz. Op zowat het koudste moment van het jaar ervaren zij ter plaatse de sprekende stilte van die hallucinante plek. Tertio (nr. 998 van 27/3/2019) reisde mee en sprokkelde impressies tijdens en na die indringende dag.

Het is halfzeven in de ochtend. In de militaire luchthaven van Melsbroek zet Marc Compernolle, Chef Defensie, direct de toon: “Ik wens jullie geen aangename reis, wel een leerzame dag”. De herinneringsreis naar Auschwitz is een doelbewuste confrontatie met een litteken in de geschiedenis van Europa dat nooit vergeten mag worden. “Want vandaag zijn in Europa terug krachten aan het werk die mensen veroordelen omdat ze anders zijn.” Michel Jaupart, directeur-generaal ad interim van het War Heritage Institute, reist mee en heeft voor vertrek eveneens een boodschap voor de deelnemers. “Bertold Brecht wist het al: we moeten banger zijn van de stilte van pantoffels dan van het gestamp van laarzen.”

Het tijdstip van de reis valt niet toevallig in januari. Auschwitz werd in 1945 op de 27ste van die maand bevrijd. Bovendien is het er tijdens de winter bitter koud, wat de ervaring van een bezoek des te indringender maakt. Later die dag zullen we dat – zonder klagen – effectief ondervinden. Ook al hadden we de raad ons zeer warm te kleden goed opgevolgd, toch is de snijdende kou amper te harden. Normaal is het in die streek zelfs nog kouder in januari. “Hoe hielden de mensen het hier uit?” De vraag zal meermaals ontsteld klinken.

Lees hier de volledige reportage.

Abonneer of bestel een gratis proefexemplaar via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​