Tertio 997 - Paus Franciscus naar Marokko

Paus Franciscus naar Marokko

Paus Franciscus bezoekt eind deze maand Marokko. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Johannes Paulus II die in 1985 als eerste paus naar het Maghrebland reisde. De katholieke kerk in Marokko had van koning Hassan II toen net een officieel statuut gekregen.

In het kielzog van de Arabische Lente nam Marokko in 2011 een nieuwe grondwet aan, met meer nadruk op de mensenrechten, de individuele vrijheden en het pluralisme dan voorheen. “Marokko is altijd multiconfessioneel geweest”, zegt Driss El Yazami in Tertio nr. 997 van 20 maart. Hij is de voormalige voorzitter van de Marokkaanse Nationale raad voor de mensenrechten en leidt intussen de Raad van Marokkaanse gemeenschappen in het buitenland.

In 1985 waren de meeste kerkgangers nog blanke expats. Momenteel bestaat het leeuwendeel uit migranten afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara. Maar er zijn ook Westerlingen die hun oude dag in Marokko doorbrengen. “Ik pleit daarom al langer voor nieuwe christelijke kerken”, zegt El Yazami. “Toen de islam door de migratie in Europa nood kreeg aan cultusgebouwen, kregen wij die; waarom nu geen nieuwe christelijke kerken bij ons optrekken?”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​