Tertio 995 - Prikkels: een moderne meditatie voor de veertigdagentijd

Prikkels: een moderne meditatie voor de veertigdagentijd

Voor lijders aan hysterie en andere geestesziekten creëerde psychiater Jozef Guislain (1797-1860) een prikkelarme omgeving, weg van de drukte en het lawaai van de stad, treinen en industrie. Niet toevallig loopt op die plek vandaag de expo Prikkels. Tussen pijn en passie. Tertio (nr. 995 van 6 maart 2019) ging er een kijkje nemen.  

 

Trouw aan zijn missie schrikt het Museum Dr. Guislain er opnieuw niet voor terug een beladen onderwerp eigenzinnig te benaderen. Het Gentse museum verkent in Prikkels het contrast tussen de aantrekkingskracht van sterke zintuiglijke ervaringen en het grote verlangen naar rust. De nood zich te kunnen terugtrekken uit de drukte van de wereld spreekt al uit het verstilde affichebeeld van de expo, een werk van Michaël Borremans (1998). 

Exemplarisch voor het leidmotief “vol en leeg” is Vers le grand vide de mon trop-plein (2018), een doek van Arpaïs Du Bois dat de toeschouwer letterlijk confronteert met de contradictie van de emotionele leegte die volgt op of voortkomt uit het overvolle. Het is slechts een van de vele sterke werken in deze opvallend sobere expo: eenvoudige kartonnen paviljoenen breken de grote, hoge ruimtes; visuele en auditieve prikkels zijn doordacht gedoseerd en dringen daardoor des te beter door. Het contrast tussen reële en mentale ruimte, tussen de drukte van de stad en de nood aan innerlijke rust, stemt vanzelf tot nadenken. 

Abonneer of neem een proefexemplaar via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​