Tertio 991 - Ten strijde tegen veranderingsdrift

Ten strijde tegen veranderingsdrift

Met een flinke dosis sense of urgency trekt de jonge filosoof François-Xavier Bellamy ten strijde tegen de hedendaagse permanente veranderings- en bewegingsdrift. We lopen ons te pletter voor alles en nog wat, maar weten we wel waar we naartoe gaan?  

“Het is hoog tijd dat we Ithaka terugvinden, het eiland waarvan Odysseus de koning was in de Griekse mythologie. Zijn we niet een beetje als drenkelingen die terug aan land willen komen, ik bedoel ons land, ons gezin, ons huis. Is dat niet onze eindbestemming? Individueel en collectief hebben we nood aan rust. In onzekere tijden klinkt het woord ‘verankering’ als goud in de oren. Thuiskomen… Een huis bouwen vraagt tijd en inspanning, het is een levenswerk, het is de zin van ons leven. Een huis bouwen: je moet eerst creatief zijn en nadien de vruchten van je inspanningen doorgeven aan de volgende generaties. Dat is kostbaar”, zegt de Franse filosoof François-Xavier Bellamy.

“Soms moeten we ook even op de pauzeknop drukken want momenteel gaat alles veel te snel. Zijn alle veranderingen effectieve verbeteringen? Worden we er allemaal samen beter van? We zien verandering en innovatie alleen als positieve elementen. Wij zijn gefascineerd door al wat beweegt en verandert. Met als enige zaligmakende richtsnoeren snelheid en versnelling rennen we doorheen ons leven. Die fascinatie kan kwalijke bijwerkingen hebben voor onze levenskwaliteit. De ons omringende wereld biedt zoveel, het komt allemaal op ons af, wij moeten het alleen in ontvangst nemen. Wij moeten opnieuw verwonderd leren kijken naar het mooie en het goede. Stop dit helse ritme voor het te laat is. De continue en verplichte aanpassingsdrang en de moordende concurrentie die we elkaar aandoen, hebben als enige gevolg een onstilbare honger naar steeds meer. Kan dat wel goed zijn?”

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​