Tertio 987 - Wie van vervulde aanwezigheid leeft, is nooit alleen

Wie van vervulde aanwezigheid leeft, is nooit alleen

Het oudste karmelietessenklooster ter wereld ligt niet in oosters woestijngebied, maar in het centrum van Vilvoorde. Al 550 jaar is het daar een oase van rust en spiritualiteit. De gebouwen werden prachtig gerenoveerd, maar ook het leven binnen de kloostermuren staat open voor vernieuwing. De buitenwereld is er verrassend aanwezig.

In de drukke winkelstraat schreeuwen kleuren, geuren en muziek om aandacht, maar eens de deur van de karmel dichtgetrokken, biedt het klooster een luxe die de wereld buiten ontbeert: eenvoud en stilte. “’Den Troost’ is vergroeid met de stad, ze is een begrip. Wij konden niet om de feestelijkheden heen: het is hún Troost”, begint zuster Lutgart bijna vergoelijkend. “De karmel overstijgt alle kleuren en partijen. Wie iets wil toevertrouwen, weet dat achter zijn vraag een biddende aanwezigheid van zusters staat. Stilteplekken schieten vandaag als paddenstoelen uit de grond. Mensen gaan weer op zoek naar zingeving. Omdat ze niet meer over de bijpassende taal beschikken, branden ze een kaarsje.”

Lees hier het volledige interview met zuster Lutgart.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​