Tertio 980 - Dokter 3.0

Column An Haekens

Dokter 3.0

In juni deed een van onze zonen mee aan het toelatingsexamen geneeskunde. Een van de onderdelen waarop de studenten beoordeeld worden, is “vaardigheden”, sociale skills die noodzakelijk zijn om een goede arts te worden. Op zich positief, maar hoe beoordeel je dat in godsnaam met enkele meerkeuzevragen? Toevallig kom ik enkele weken later bij de huisarts voor een banale bloedname, een korte en technische act. De huisarts, een jonge vrouw, stelt na de bloedname de vraag: “En hoe gaat het met u?” De vraag klinkt echt en geïnteresseerd. Ik schrik, had me niet direct verwacht aan zo’n vraag. Als psychiater zit ik steeds in de positie om aan mensen te vragen hoe het met hen gesteld is. Ik liet de vraag evenwel binnenkomen en voelde het deugddoende effect van die ene simpele vraag, ook al voelde ik me prima. Mijn zoon was immers geslaagd voor zijn toegangsexamen en kon aan zijn droom beginnen.

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)
In de spotlight: 

Migratie en verzorgingsstaat geen tegenpolen

“It’s just obvious that you can’t have free immigration and a welfare state.” “Bijna elk boek over migratie en de verzorgingsstaat verwijst naar dit citaat van de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman”, zegt Monique Kremer in Tertio 980 van 21 november. De Nederlandse hoogleraar Actief Burgerschap onderzoekt hoe de verzorgingsstaat migratiebestendig kan worden gemaakt.
» Lees verder

Van abstracte visies op vrouwen naar doorleefde visies van vrouwen

“Feminisme is de radicale notie dat vrouwen gelijk geschapen zijn.” Die ludieke slogan op T-shirts past perfect bij de basisgedachte van academische feministische theologie: beide geslachten zijn fundamenteel gelijk en verdienen in een rechtvaardige samenleving dezelfde rechten, positie en waardering. Welke vormen zo’n beter (samen)leven in overvloed aanneemt, en wat dat impliceert voor roepingen en moederschap onderzoekt Tertio nr. 980 van 21 november 2018 in dialoog met Patricia Santos, Bonnie Miller-McLemore en Tina Beattie.
» Lees verder

Focolare houdt evangelisch vuur brandend

Tijdens het weekend van 24 en 25 november staat de Focolarebeweging in haar Centrum Eenheid in Rotselaar en in Brussel stil bij het overlijden van haar stichteres Chiara Lubich, tien jaar geleden. Tegelijk viert die christelijke beweging haar zestigjarige bestaan in België. De opvolgster van Lubich en huidige voorzitster, Maria Voce, komt daarvoor naar België. In aanloop naar het ontmoetingsweekend brengt Tertio nr. 980 van 21 november 2018 alvast een interview met haar.
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​