Tertio 975 - Loutering na het oordeel

Loutering na het oordeel

De enige zekerheid in het leven is dat het leven eindig is. Wat erop volgt, is een kwestie van geloof. De katholieke kerk leert dat iedere mens zodra hij gestorven is “in zijn onsterfelijke ziel” een bijzonder of particulier oordeel ontvangt.

De Britse kardinaal John Henry Newman (1801-1890) beschreef dit gebeuren in zijn epische gedicht The Dream of Gerontius. Het gedicht is mogelijk geïnspireerd op persoonlijke ervaringen van Newman zelf die in 1833 tijdens een reis door Sicilië op het randje van de dood heeft gestaan.

Het hoofdpersonage in het gedicht vraagt na het oordeel zelf om een loutering in het vagevuur. Het purgatorium werd door de anglicanen in de negentiende eeuw geïnterpreteerd zoals in de late middelleeuwen, stelt Andreas Beck, de rector van de Evangelische Theologische Faculteit in Tertio 975 van 17 oktober.

Veel anglicanen merkten niet dat de vernieuwende visie van Newman aansloot bij die van het concilie van Trente. Daar werd niet gesteld dat het vagevuur letterlijk een vuur was maar veeleer een loutering.  

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​