Tertio 975 - “Kerk bezondigt zich aan seksisme”

“Kerk bezondigt zich aan seksisme”

Teresa Forcades is een benedictines met een “politieke missie”. Haar pro-Catalaanse en antikapitalistische strijd steunt op een rotsvast geloof in fundamentele vrijheid – als burger, vrouw of gelovige. Nu de arts en theologe zich na drie jaar exclaustratie opnieuw bij haar medezusters voegt, maakt zij in Tertio van 17/10/’18 een balans van de (kerk)politiek. “Vrouwelijke religieuzen zijn slachtoffers van structurele discriminatie.”

“Mijn kerk – waarin ik me voor een goed begrip gelukkig voel – bezondigt zich aan seksisme. Vrouwelijke religieuzen zijn slachtoffers van discriminatie, aangezien alle sleutelposities voorbehouden zijn aan wie tot priester is gewijd. Van die wijding blijven vrouwen uitgesloten. Het verzet daartegen groeit en ik laat me niet onbetuigd”, vertelt de Catalaanse zuster. “Of een doorbraak in het verschiet ligt? Niet meteen, wat ik niet uitgelegd krijg aan opgroeiende meisjes. In mijn ruimere omgeving weigeren sommigen zich om die reden te laten dopen. Anderen sluiten zich wel aan bij de geloofsgemeenschap, zij het met een dubbel gevoel. Vrouwenwijding blokkeren is onverzoenbaar met de evangelische boodschap.”

“(Grijnst) Nog dit: ergens is de onrechtvaardigheid een zegen. Terwijl veel mannen door een nijpend priestertekort zich het vuur uit de sloffen lopen, hebben vrouwen tijd om theologie te studeren en te doceren.”

Vraag een proefexemplaar of abonneer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​