Tertio 970 - “Meditatie doet de ‘common ground’ openbloeien”

“Meditatie doet de ‘common ground’ openbloeien”

Binnenkort komt Laurence Freeman naar België voor het ‘John Main Seminar’ in Brugge. In de aanloop naar het ‘John Main Seminar’ in Brugge heeft Tertio in het nummer van 12/9/’18 een uitgebreid gesprek met de directeur van de ‘World Community for Christian Meditation’ (WCCM).

Toen Laurence Freeman in 1991 de WCCM oprichtte, werd die vanaf het begin als een oecumenische gemeenschap opgevat. “De realiteit van het christendom is divers”, onderstreept de benedictijn. “Het heeft altijd verschillende tradities, culturen en theologische oriëntaties geïntegreerd. Dat heeft voor spanningen en zelfs scheidingen gezorgd. Maar die institutionele opdeling is vals. Elke christen is oecumenisch. Elke denominatie die zichzelf als enige ware voorstelt, ontkent de fundamentele waarheid van het evangelie. Meditatie in het bijzonder maakt het mensen mogelijk direct naar de ervaring van aanwezigheid van Christus binnenin te gaan. In het licht daarvan wordt duidelijk dat de opdelingen secundair en zelfs kunstmatig zijn. Het is onmogelijk contemplatief te zijn zonder te zien dat we één in Christus zijn. Institutionele verschillen, spanningen en conflicten verstoren het mysterie van Christus.”

“Meditatie doet de ‘common ground’ openbloeien tussen christenen, maar ook die tussen christenen en andersgelovigen”, breekt Freeman een lans voor interreligieuze dialoog. Ook niet-gelovigen en kinderen kunnen leren mediteren. “Daarbij blijven we trouw aan de uitgangspunten van de praktijk en verhelen we niet wie we zijn. Wel maken we duidelijk dat we niemand willen bekeren. Meditatie heelt en voegt opnieuw menselijkheid toe.”

Lees het volledige interview met Laurence Freeman deze week in Tertio. 

Proefnummer of abonnement? www.tertio.be

In de spotlight: 

Erfgoedinstellingen meerwaarde voor dementievriendelijke gemeenten

De Schotse Alzheimervereniging lanceerde in 2001 het idee van dementievriendelijke gemeenten.  Lokale heemkundige kringen, archieven en musea kunnen hun bijdrage leveren aan het ook naar ons land overgewaaide concept door een reminiscentie-aanbod te ontwikkelen dat bij personen met dementie herinneringen aan het verleden stimuleert. “Het creëren van een maatschappelijke meerwaarde is een heel belangrijke taak voor erfgoedinstellingen opdat erfgoed niet beperkt blijft tot een minderheid of een elite”, zegt Bart De Nil  van FARO-Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed in Tertio 970 van 19/9.
» Lees verder

Seksualiteit en vrijheid

Het behoort tot de kern van ons bestaan dat we seksuele wezens zijn. Ieder mens staat voor de taak daar vorm aan te geven, welke ook zijn of haar levensstaat. Daar steeds meer vrijheid in vinden – geen afhankelijkheid, geen afkeer, geen obsessie, geen sleur, geen angst en geen schaamte – is een levenslange weg. Tertio nr. 970 van 12/9/’18 brengt drie auteurs die hier mede in het licht van de schandalen die de kerk blijven teisteren, vrijmoedig over spreken. 
» Lees verder

“Meditatie doet de ‘common ground’ openbloeien”

Binnenkort komt Laurence Freeman naar België voor het ‘John Main Seminar’ in Brugge. In de aanloop naar het ‘John Main Seminar’ in Brugge heeft Tertio in het nummer van 12/9/’18 een uitgebreid gesprek met de directeur van de ‘World Community for Christian Meditation’ (WCCM).
» Lees verder

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​