Tertio 969 - “Wie doorgeeft wat hij ontvangen heeft, is rijk door zijn gave”

“Wie doorgeeft wat hij ontvangen heeft, is rijk door zijn gave”

Een monnik is schijnbaar alles wat de moderne mens niet is: stil, ingetogen en gehoorzaam. Nochtans inspireert de figuur van de monnik Erik Galle in zijn jongste boek, “In de leer bij de monnik. Monastieke accenten in het dagelijks leven” (Tertio nr. 969 van 5/9/’18). De titel dekt helemaal de inhoud.

Erik Galle noemt In de leer bij de monnik zijn meest persoonlijke boek, waarin hij inzicht geeft in wat zijn “monnikenhart” ten diepste beweegt. Hij gaat een dialoog aan met belangrijke inzichten uit de monastieke traditie en zet ze tegenover de heersende cultuur van vandaag. Daarnaast maakte hij bij elke overweging een passende tekening met een korte meditatie die de diepte van het voorgaande blootlegt. Elk stukje eindigt met een gebed.

Uiteraard begint de auteur bij de stilte. Ze dient om de steen rond ons hart vrij te maken. “Stilte werkt als een beitel, die met zachte hand en een eindeloos geduld gehanteerd wordt. De aandacht richt zich op de buitenkant van ons hart. De steen die zich daar bevindt, moet verdwijnen. Om ons hart van vlees dat daaronder verborgen zit niet te raken, werkt de stilte langzaam in op die steen. Stukje per stukje komt los. Jaren duurt het vooraleer ons hart volledig vrijgemaakt wordt door de stilte.”

Lees hier het volledige artikel.

Abonneer of vraag een proefnummer aan via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​