Tertio 969 - “Het nieuws dat momenteel uit China komt is niet goed.”

“Het nieuws dat momenteel uit China komt is niet goed.”

Het Vaticaan en China staan veertig jaar nadat de Chinese leider Deng Xiaoping zijn land  weer openstelde voor samenwerking en dialoog met het buitenland dicht bij een akkoord. “Laten we ons geen illusies maken. Wat het Vaticaan zal tekenen is niet enorm veel”, zo waarschuwt de 87-jarige scheutist en China-expert Jeroom Heyndrickx in Tertio nr. 969 van 5 september.

“Ik verwacht op korte termijn geen historische doorbraak. Die dialoog wordt iets van generaties. We hebben immers te maken met China. Tweeduizend jaar heeft de keizer daar alles te zeggen gehad ook op het gebied van religie. De keizer heet nu communistische partij.”

 “Het nieuws dat momenteel uit China komt  is niet goed. Er worden kruisen van de kerken gehaald en de Chinese vlag moet ook aan kerken worden uitgehangen. Jongeren van minder dan 18 worden belet naar de kerk te gaan. Toen ik in juni in China was, heb ik mijn gesprekspartners gezegd dat dit indruist tegen de godsdienstvrijheid en tegen het recht van ouders hun kinderen op te voeden”, zegt Heyndrickx, die ervoor pleit ondanks alles de dialoog met China gaande te houden.

 Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​