Tertio 964-965 - Driepausenjaar

Driepausenjaar

De Belgische kardinaal Leo Joseph Suenens noemde paus Johannes Paulus I in zijn memoires ”een paus met verrassingen, met een ongewone stijl” en “duidelijk van de school van Johannes XXIII”. Het is deze maand veertig jaar geleden dat Albino Luciani paus Paulus VI opvolgde en voor een primeur zorgde door voor een dubbelnaam te kiezen.

Tertio 964-965 van 1 augustus blikt terug op het conclaaf en op het korte pontifcaat van Johannes Paulus I dat slechts 33 dagen duurde. Hij liet geen encyclieken of exhortaties na.  Zijn pontificaat had misschien in het verlengde gelegen van de periode dat hij patriarch van Venetië was (1969-1978). Zijn maatschappelijk optreden werd toen beschouwd als progressief terwijl hij inzake de kerkelijke leer veeleer conservatief was.

In oktober 1978 werd Albino Luciani opgevolgd door de Poolse kardinaal Karol Woytila, die de naam Johannes Paulus II koos. De derde paus van 1978 zou een enorme impact hebben op de wereldgeschiedenis en een niet onaanzienlijke rol spelen bij de val van het communisme in het Oostblok.

Lees hier het integrale artikel.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​