Tertio 964-965 - De man die spiritualiteit leefde, schreef en ademde

De man die spiritualiteit leefde, schreef en ademde

Vijftig jaar geleden overleed onverwacht een van de grootste mystici, vredesactivisten en voorvechters van de interreligieuze dialoog van de twintigste eeuw: Thomas Merton. Vandaag blijft de Amerikaan talloze mensen inspireren binnen en buiten de kerk.

Mertons toetreden tot de trappistenabdij van Ghetsemani in Kentucky was geen uitgestippeld pad. Net als Augustinus maakte hij een bekering door van losbandigheid tot een godgewijd leven. Hij getuigt daarvan uitvoerig in de talloze werken die hij naliet. De trappist legde zijn leven lang een geestelijke zoektocht af, hij liet zijn blik niet door religieuze grenzen inperken en had als geen ander voeling met de grote wereldlijke thema’s. Volgens Merton was contemplatie zonder actie steriel en dus onvruchtbaar. Hij engageerde zich in de vredesbeweging en klaagde de sociale onrechtvaardigheid en de geopolitieke spanningen van zijn tijd aan, wat hem niet algemeen in dank werd afgenomen. Zijn werken over oorlog en vrede werden zelfs gecensureerd. De laatste drie jaren van zijn leven bracht de monnik als kluizenaar door, maar zijn blik bleef gericht op de wereld, met een bijzondere interesse voor andere, vooral oosterse religies.

Lees in Tertio van deze week hoe het leven en denken van Thomas Merton vandaag bijzonder actueel blijven.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​