Tertio 959 - “Houtworm uit het systeem moet verdwijnen”

“Houtworm uit het systeem moet verdwijnen”

“De uitspraak  ‘We leven langer dús moeten we langer werken’ is misleidend”, zo stelt Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven, in Tertio nr. 959 van 27 juni. “De bevolking is wel ouder geworden maar de mens op zich niet.  Het is geen toeval dat de pensioenleeftijd over heel de wereld tussen de 60 en 65 ligt. De overgrote meerderheid van de mensen voelt dan dat ze het niet meer aankan”, benadrukt de docent pensioenrecht. 

De pensioenexpert betreurt dat de demografische ontwikkeling waarbij het aantal ouderen toeneemt en het aantal actieven daalt als argument wordt gebruikt om onze sociale zekerheid af te breken en het wettelijk pensioenstelsel af te bouwen. In zijn boek De grote pensioenroof illustreert De Witte uitvoerig met buitenlandse voorbeelden dat het ook anders kan en benadrukt hij dat de wettelijke pensioenen wel degelijk betaalbaar blijven.  

De Witte klaagt vooral de houtworm in het systeem van de sociale zekerheid aan. “De werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid worden stelselmatig verlaagd. Zij kosten volgens het Federaal Planbureau de sociale zekerheid nu al 16 miljard euro per jaar.”

 

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​