Tertio 958 - “Als we onze deuren sluiten, sluiten we onze geesten”

“Als we onze deuren sluiten, sluiten we onze geesten”

Vandaag is Wereldvluchtelingendag. Tertio trok voor haar nummer van 20/6/’18 naar Genève voor een interview met Bob Vitillo, secretaris-generaal van de “International Catholic Migration Commission” (ICMC). “Dat we katholiek zijn, ervaar ik te velde veeleer als een pluspunt”, getuigt de Amerikaan. Wat begon als kerkelijke bekommernis om de Europese vluchtelingen net na WO II, is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat hulp wil bieden aan iedereen in nood.

Bob Vitillo maakt bewust een onderscheid tussen migranten en vluchtelingen. “En er zijn nog ‘internally displaced persons’, mensen die binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht zijn.” Een onderschatte groep, vindt hij. “Wat migranten en vluchtelingen betreft: het onderscheid is soms moeilijk te maken. Vandaag zien we een gemengde toevloed, vooral in Italië en andere delen van de Middellandse Zee. Daar zitten ‘klassieke’ vluchtelingen bij, maar ook migranten. Die laatsten zijn niet op de vlucht voor oorlog, maar vele andere situaties bedreigen hun leven. Moet je hen daarom ‘illegaal’ noemen? Het is meestal zeer complex.”

Hoe moeten we er dan volgens de Amerikaanse priester mee omgaan? “Trachten hen te begrijpen en de mensen hier laten kennismaken met wie die migranten zijn. Als we onze deuren sluiten, sluiten we eveneens onze geesten en laten we mensen aan de grens achter in onmenselijke omstandigheden in geïmproviseerde kampen. Dat hebben we de voorbije jaren in Europa meermaals gezien. Menselijk contact doet alvast de angst wegvallen.”

Lees het volledige interview deze week in Tertio.
Abonnement of proefnummer? www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​