Tertio 955 - Wanneer kom ik vrij?

Wanneer kom ik vrij?

De jaarcampagne van Te Gek!? focust dit jaar op het thema internering en loopt onder de titel ‘Van gevangenis naar zorg’. “Te Gek!? koos voor dat thema niet alleen omdat er de voorbije jaren op het terrein veel positieve zaken zijn gebeurd maar ook omdat er nog veel misvattingen en vooroordelen over internering bestaan,” zegt Inge Jeandarme, de hoofdgeneesheer van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen in Tertio 955 van 30 mei.

Internering is een maatregel van onbepaalde duur, in tegenstelling tot een straf die altijd van bepaalde duur is. Maar zowel geïnterneerden als gedetineerden vinden het zwaar niet te weten wanneer ze precies vrijkomen. Geïnterneerden in een forensisch psychiatrisch centrum maken kans op een “invrijheidsstelling op proef”, gedetineerden kijken uit naar een “vervroegde invrijheidsstelling” na een derde van hun straf.

De vragen “Wanneer kom ik vrij?” en “Welk perspectief heb ik nog in mijn leven” zijn volgens Pascale Van Hoof onwaarschijnlijk moeilijk om dragen. Van Hoof is actief als pastoraal werkster in FPC Antwerpen. “De verhalen van geïnterneerden raken je nog dieper, omdat je zo machteloos staat. Als ik ‘s morgens tot de Heer bid, vraag ik mij te sturen naar waar er nood is en om mij de woorden en de vreugde te geven om hen terug moed in te spreken”, vertelt Van Hoof.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​