Tertio 955 - Andes

Andes

Hun strijd haalt zelden de wereldpers. Toch worden boerengemeenschappen in Andeslanden als Peru, Ecuador, Colombia of Bolivië op grote schaal getroffen door onaanvaardbaar menselijk onrecht en vernietiging van hun ecosystemen. Het Westen – ook Belgische spelers – heeft via financiële participaties en leningen een niet te verwaarlozen aandeel in die tragedie, maar kijkt onverschillig weg. 

Of het nu gaat om schadelijke mijnbouwactiviteit, controversiële energieproductie of meedogenloze agro-business, één constante is het aanhoudende geweld door de belanghebbenden tegenover leiders van inheemse gemeenschappen en milieu- en mensenrechtenactivisten. Volgens cijfers van The Guardian en Global Witness werden in 2017 wereldwijd 197 natuurbeschermers vermoord, van wie 60 procent in Latijns-Amerika. Activisten uit de traditionele gemeenschappen – vaak goed opgeleide en politiek beslagen burgers – proberen hun leefomgeving met alle mogelijke middelen te beschermen, met gevaar voor eigen leven.  Bij hun politieke verantwoordelijken vinden ze maar weinig steun.

Enkele stevig onderlegde activisten – allen partners van Broederlijk Delen –  ondernamen in maart een reis naar Genève en Brussel om bij de Europese en Belgische beleidsmakers de vinger op de wonde te leggen. Tertio sprak met mensenrechtenactivisten uit Ecuador, Peru en Colombia.

Lees hun beklijvende getuigenissen in Tertio van deze week.
Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​