Tertio 953 - Florence Aubenas brengt offers voor haar métier

Florence Aubenas brengt offers voor haar métier

“Lezers verdienen betere kranten, gemaakt door gedreven journalisten die voldoende voeling hebben met de menselijke realiteit achter beleidsopties”, stelt Florence Aubenas in Tertio van 16/5/’18. Zelf brengt de grand reporter van Le Monde alvast offers om het vertrouwen in de vierde macht te herstellen. “Niet alle stukken en edities zijn even schitterend, maar in dat ‘beetje integriteit’ waarmee we te werk gaan zit de grootsheid van mijn métier.”

“Journalistiek is geen exacte wetenschap. Daarom blijft bescheidenheid de enige passende basishouding”, vindt Florence Aubenas. “Jezelf oprecht vastbijten in iets, dat is de boodschap, en zo mogelijk een beetje wegen op de agenda – zij het steeds vanuit het besef de waarheid niet in pacht te hebben. In deze context parafraseer ik graag onderzoeksjournalist Seymour Hersh: niet alle stukken en edities zijn even schitterend, maar de grootsheid van ons vak zit in het ‘beetje integriteit’ waarmee we te werk gaan.”

Liefst een jaar lang heeft de bekende journaliste undercover gewerkt als poetsvrouw. Vanwaar die keuze? “Een undercoverjournalist brengt mistoestanden aan het licht vanuit een binnenperspectief waardoor het publiek zich gemakkelijker in het leed van anderen inleeft”, getuigt ze. “Dankzij zijn vermomming als gastarbeider heeft de Duitse sterreporter Günter Wallraff zijn landgenoten gewezen op uitbuiting en vreemdelingenhaat. De undercoverreportage is een efficiënte techniek en hoegenaamd geen recente uitvinding. Zo gaf de onverschrokken verslaggeefster Nellie Bly zich aan het eind van de 19de eeuw uit voor een geesteszieke vrouw. Haar vernietigende oordeel over de psychiatrie leidde tot reële verbeteringen binnen instellingen.”

“Wie langere tijd undercover gaat, zet zijn leven wel tussen haakjes”, vervolgt Aubenas. “Tot zo’n offer zijn slechts enkelingen bereid. Een valse identiteit aannemen, genereert bovendien de nodige stress. Wanneer ik voor mijn boek Le quai de Ouistreham lief en leed gedeeld heb met poetsvrouwen, is dat niet van een leien dakje gelopen. Is het werkritme haalbaar? Ontdekken ze mijn ware intenties? Die onzekerheid knaagt, terwijl je ook na de uren jezelf niet durft te zijn. In het milieu van werksters bezoekt nauwelijks iemand de bioscoop en boodschappen doen zij bij discounters. Om niet door de mand te vallen, heb ik dergelijke facetten van hun levensstijl overgenomen.”

Lees het integrale interview met Florence Aubenas deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​