Tertio 948 - Vandaag toegang vinden tot Bijbelse teksten

Vandaag toegang vinden tot Bijbelse teksten

De Bijbel mag dan wel nog steeds het meest verkochte boek ter wereld zijn, toegang vinden tot de teksten is niet altijd gemakkelijk, zeker voor wie er niet mee opgroeide. Waarom zou je ze trouwens überhaupt nog lezen? Tertio (nr. 948 van 11/4/’18) ging langs bij vier noorderburen – een exegeet, een uitgetreden monnik, een journalist en een filosoof – die uiteenlopende wegen tonen om de betekenissen van Bijbelse teksten op het spoor te komen. Voor henzelf bleek het alvast een levengevende onderneming.

Wim Weren, emeritus hoogleraar Bijbelwetenschappen (Tilburg University), noemt de Bijbel springlevend en een onmisbare bron van zingeving. “De teksten bevatten minstens een millennium aan levenswijsheid en ervaring. Ze zitten niet vastgebakken in de tijd van toen, maar zijn toepasbaar voor onze tijd.” Waarmee hij niet wil zeggen dat we alles uit de Bijbel maar moeten herhalen. “Geef gerust kritiek op bijvoorbeeld geweldsteksten. Als we roepen dat de Koran een bron van geweld is, ontdekken we van lieverlee dat onze traditie op dat punt evenmin brandschoon is. Mijn standpunt is: hou dergelijke teksten er in ieder geval bij en begin niet willekeurig te schrappen, want met een ‘canon binnen de canon’ weet je niet waaraan je begint. Je gooit met het badwater een hele hoop kinderen weg. Ik vind – en dat is tegelijk de remedie – dat het hele proces van betekenisgeving telkens hernomen moet worden. De brandhaarden in de Bijbel moet je niet weginterpreteren of wegwuiven. Ik ben steeds meer van mening dat exegeten ook behoren te zeggen wat er tegen een tekst kan spreken.”

Die visie heeft consequenties voor het gezag van de Bijbel. “Ik zou erg gedifferentieerd durven te denken over het gewicht van onderdelen van de Bijbel. Sommige daarvan hebben ons op dit moment weinig te zeggen.” En hij vervolgt: “Ik heb al lang afgeleerd de Bijbelse teksten voor kerkelijke karretjes te spannen. Veeleer omgekeerd probeer ik die teksten in kerkelijke kringen binnen te brengen als een soort gist, een ferment, iets wat ons versteld kan doen staan. Over de positie van vrouwen bijvoorbeeld. Niet omdat ik de beste feminist ter wereld ben, maar omdat ik denk dat ik mijn vak niet goed doe als ik de creatieve rol van Bijbelse vrouwen niet uit de verf laat komen”.

Lees hier het volledige interview met Wim Weren.

Abonnement of proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​