Tertio 948 - “Vaticaan toont moreel leiderschap”

“Vaticaan toont moreel leiderschap”

“Atoomwapens zijn onmenselijke ‘weapons of mass destruction’”, oppert Daniel Högsta, coördinator van de “International Campaign to Abolish Nuclear Weapons”, kortweg ICAN. Die organisatie kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Een prijs die deuren opent, weet ook Högsta. In Tertio van 11/4/’18 looft hij de inzet van de Heilige Stoel.

Daniel Högsta was onlangs op uitnodiging van partnerorganisatie Pax Christi in België. Het hoogoplopende conflict tussen Noord-Korea en de VS en de recente uitlatingen van Russisch president Vladimir Poetin baren hem zorgen. “We schijnen in een nieuwe ‘cycle of escalation’ te zijn aanbeland. Tot nog toe was die louter retorisch, maar dat kernwapens nog niet massaal zijn gebruikt, is een kwestie van geluk.”

Nochtans kan er meer dan we aanvankelijk denken, stelt de ICAN-coördinator. “Eerst en vooral moeten we atoomwapens – zoals andere massavernietigingswapens – hun speciale status ontzeggen. Kernwapens zijn geen legitieme oorlogswapens. Onlangs heeft het Vaticaan trouwens veel aan het debat bijgedragen. Paus Franciscus sprak zich in niet mis te verstane woorden uit tegen de legitimiteit van nucleaire wapens als afschrikkingsmiddel. En de Heilige Stoel was een van de eerste staten om het verdrag te ondertekenen en te ratificeren. Franciscus gebruikt zijn morele autoriteit om leiderschap te tonen.”

“De georganiseerde religies spelen in het algemeen een cruciale rol”, stipt Högsta aan. “Ze zijn meestal over de hele wereld actief en kunnen de nucleaire wapenwedloop als moreel probleem aankaarten. Daarnaast zijn ze in staat massaal te mobiliseren.”

Lees het volledige interview met ICAN-coördinator Daniel Högsta deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​