Tertio 945 - Gezinsverpleging Geel is typisch een familiezaak

Gezinsverpleging Geel is typisch een familiezaak

De Kempense stad Geel is wereldvermaard om de gezinsverpleging van psychiatrisch kwetsbare personen. Aan de basis van de eeuwenoude traditie ligt de legende van Sint-Dimpna, die door haar vader in een vlaag van waanzin werd onthoofd.

“Momenteel verblijven er 206 patiënten bij 162 pleeggezinnen op een totaal van 194”, zegt Johan Claeys, de woordvoerder van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) van Geel in Tertio nr. 945 van 21 maart.

“Typisch voor Geel is dat de opvang echt een familiezaak is. Als een patiënt in een pleeggezin komt, maakt hij echt deel uit van de hele familie en wordt hij niet in de steek gelaten”, zo merkt Claeys op.

“De inclusie van de patiënt is niet alleen een zaak van het gezin dat beslist een patiënt in huis te nemen, het is ook een zaak van de gemeenschap in haar geheel. Dat is de kern van de traditie, dat is nu net het eigene aan Geel”, benadrukt de woordvoerder van het OPZ Geel.  

De gezinsverpleging won vorig jaar de Ultima, de vroegere Vlaamse cultuurprijs, voor immaterieel erfgoed, een opstapje voor een erkenning als werelderfgoed door de Unesco.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​