Tertio 940 - “Ik wil kracht, sereniteit en rust in die rol steken”

Jezus in De Passie Lier vertolkt door 22-jarige Pieter Jan De Paepe

“Ik wil kracht, sereniteit en rust in die rol steken”

De Grote Markt in de pallieterstad Lier vormt op 24 maart het decor voor het tweejaarlijkse muziektheaterstuk De Passie, dat na opvoeringen in Merchtem en Ieper aan zijn derde editie toe is. De sleutelrollen in het lijdensverhaal van Jezus worden vertolkt door bekende namen uit de Vlaamse theater- en muziekwereld. De hoofdrol is evenwel weggelegd voor de vrij onbekende 22-jarige Pieter Jan De Paepe, de zoon van regisseur Johan De Paepe.

Ludwig De Vocht /  “De samenstelling van de cast was in handen van mijn vader en assistent-regisseur Ward Bal, in samenspraak met het team van bisschoppelijk vicaris Wim Selderslaghs (vicaris voor het vicariaat Kempen, nvdr). Er moesten genoeg BV’s in de cast zitten om de aandacht te trekken, maar vanuit het bisdom wilde men ook bepaalde mensen in de ploeg, onder wie Dries De Bakker (diaken in Hoogstraten-Rijkevorsel, nvdr), die de rol speelt van Petrus. Ik ben er als laatste bijgekomen. Ik denk dat ze in het begin van het castingproces twee andere mensen op het oog hadden voor de rol van Jezus. Mijn vader heeft op het einde van het proces voorgesteld voor de hoofdrol iemand te kiezen die minder bekend is. Als je op het podium een bv zet, dan ziet het publiek volgens hem een bv die Jezus speelt. Als een onbekende de rol van Jezus speelt, ligt dat anders. Toen heeft hij mij naar voren geschoven. Dat is een heel mooie kans. Ik ben 22 jaar. Ik heb mezelf nog niet bewezen zoals Mark Tijsmans, Free Souffriau, Katrien De Becker, Jos Dom, Ann Pira of Door Van Boeckel, die al jaren werkzaam zijn in die sector. In deze productie is die onbekendheidsfactor een beetje een troef.


Onderschrift foto: Pieter Jan De Paepe bij hét symbool van het lijdensverhaal in Lier: de calvarieberg in het pittoreske begijnhof.  © Ilse Prinsen

Steun

We hebben tot nu toe met de cast twee lezingen gehad. De repetities beginnen twee weken voor de opvoering en zullen duren van 9 uur ’s morgens tot ’s avonds. Ik voel me heel erg gesteund, want het is niet vanzelfsprekend dat mensen die al zo lang in het vak zitten, samenwerken met iemand die volstrekt onbekend is en bovendien nog de zoon van de regisseur. Maar dat is niet het gevoel dat ze me geven. De sfeer is heel amicaal en aanmoedigend. Ik ga een leuke periode tegemoet. Zwaar, stressvol, maar heel leuk, heel interessant. Ik heb er echt zin in, het wordt cool. Ik ben nu de nummers aan het instuderen.

Rusty Spoon

Ik ben begonnen met muziek toen ik veertien was. Dat kwam vooral door mijn vader, want hij is een grote symfonische en classic rockfan. Ik heb muziekschool gevolgd en ook jazz studio. Nu studeer ik aan de hogeschool PXL in Hasselt in het eerste jaar zang en songwriting. Intussen treed ik met mijn drie beste vrienden na een stop van twee jaar weer op met onze rockband Rusty Spoon. Vorige zomer hebben we een week getoerd in Duitsland, puur voor de fun. Dat was keiplezant. De Passie is een theatervoorstelling met muzikale nummers. Het is geen musical. Er zitten heel moderne en ook oudere nummers bij, maar het zijn allemaal Vlaamse of Nederlandse nummers. In samenspraak met mijn vader heeft het bisdom gekozen voor een moderne vertelling van het lijdensverhaal. Het is niet conventioneel. Er zit heel veel humor in. Het verhaal wordt op een heel speciale manier aan elkaar verteld, niet door een verteller, maar door een vertelster (Katrien De Becker, nvdr). Ik denk dat De Passie een vernieuwende kijk zal bieden op het lijdensverhaal.

Beeld van Jezus

Dat verhaal kan ons doen stilstaan bij wat Jezus heeft doorgemaakt. Hij heeft zichzelf opgeofferd voor iedereen die in Hem geloofde. Maar dat hoeft niet per se loodzwaar te zijn. Een van de heel recente nummers die ik zal zingen, is Toe nu maar van Het Zesde Metaal. Die scène speelt zich af in Getsemane, waar Jezus tegen God zegt:  ‘Ik wil dit niet, Ik ben er niet klaar voor’, maar er dan toch mee instemt de beker te drinken. Dan wordt Hij gearresteerd. Daarbij hoort Wat wil je dat ik doe? van Kommil Foo. Dat is het nummer waarin Jezus zegt:  ‘Hier stopt het voor Mij, maar niet voor jullie. Ga niet zitten huilen, maar ga voort, denk aan wat we samen hebben gedaan en ga ervoor’. Dat is de eindnoot van de voorstelling. Een fantastisch nummer, ongelofelijk goed, heel cool. Het is niet het laatste moment. Het verhaal stopt bij de verrijzenis.

Buiten Jesus Christ Superstar heb ik nog niets bekeken. Ik kijk heel bewust niet naar de vorige edities van De Passie. Ik ben jong en snel geïnspireerd en beïnvloed door dingen die ik tof vind. Ik ben bang dat daardoor het beeld van Jezus dat ik nu wil creëren, te sterk zou worden gekleurd. Dit wordt echt een heel andere passie. Het moet echt iets speciaals zijn voor mij. Voor mij is Jezus, als je Hem zou vertalen naar deze tijd, een teammanager. Iemand die heel goed de sterktes en de zwaktes van zijn team kent en van zichzelf, maar die bovenal een kracht uitstraalt. Een kracht die de mensen inspireert die Hem blindelings zijn gevolgd. Ik denk dat dat Zijn grote troef was. Een kracht vanuit een sereniteit, een rust.

Geloof in missie

Ik wil Hem niet spelen in die typische gedragen sfeer waarbij alles heel traag gaat. Dat werkt niet meer in deze tijd. Dat is ook niet hoe ik Hem zie. Wat ik wel in die rol wil steken, is sereniteit en rust, wat voor mij een grote uitdaging is omdat ik nogal een energieke persoon ben. Maar toch ook kracht, en dat niet vanuit een fysieke verschijning. Kracht vanuit geloof, geloof in Zijn missie, in Zijn volgelingen. Dat ga ik proberen. Mijn vader gaat me begeleiden natuurlijk, want hij is de regisseur.

Zowel aan de Sint-Ursula Middenschool als aan het Sint-Gummaruscollege kregen we godsdienstlessen van heel verschillende mensen. Daarbij ging het niet alleen over de Bijbelverhalen, maar ook over al wat er achter ligt, de waarden achter het christendom. Op de kunsthumaniora was dat zeker het geval. Dat was eigenlijk bijna filosofie. De leerkracht ging heel open en respectvol met ons in discussie. We werden uitgedaagd op een volwassen manier na te denken. Ik heb veel gehad aan die lessen. Dat was heel interessant. Op een heel andere manier dan ik het conventioneel zou verwacht hebben.

Actuele boodschap

Voor mij is geloof datgene waarop het christendom gebouwd is. Respect voor elkaar, naastenliefde en vriendschap. Dat is niet zozeer geloven in the big man in the sky maar wel in de boodschap die mensen hebben proberen te verspreiden. Dat is iets actueels. Ik hoop dat De Passie bepaalde deuren zal openen. Niet omdat ik bekend wil zijn, maar omdat ik dit soort producties graag doe. Who knows what the future brings?  We’ll see.”

Bio

Pieter Jan De Paepe (1995) is een geboren en getogen Lierenaar en de zoon van de Vlaamse acteur Johan De Paepe. Hij volgde les aan de Sint-Ursula Middenschool, het Sint-Gummaruscollege in Lier en de kunsthumaniora in Antwerpen, waar hij voor woordkunst en muziek opteerde. Nu studeert hij aan de Hogeschool PXL in Hasselt, waar hij de opleiding Pop- en rockmuziek volgt. In 2012 bracht de rockband Rusty Spoon, waarvan De Paepe gitarist en zanger is, een eerste cd uit. Sinds meer dan twee jaar doet De Paepe stemmenwerk bij SDI Media in Zaventem, waar hij stemmen inspreekt voor live action of animatieseries. In 2016 vertolkte hij de rol van Pallieter in een luisterspel dat geschreven werd door zijn vader voor de honderdste verjaardag van het gelijknamige werk van Felix Timmermans. Op 24 maart vertolkt hij de rol van Jezus in De Passie. (LDV)

Voorgeschiedenis

The Passion werd voor het eerst opgevoerd in 2006 in het Britse Manchester. In 2011 stak het evenement het Kanaal over naar Nederland, waar het toen te gast was in Gouda. In 2014 vond de eerste opvoering van De Passie plaats in Vlaanderen, in Merchtem. Terwijl The Passion in Nederland een jaarlijks evenement is, werd in ons land geopteerd voor een tweejaarlijks gebeuren. Zo trok De Passie in 2016 naar Ieper, waar het lijdensverhaal in verband werd gebracht met de Eerste Wereldoorlog. Eveneens in 2016 stak The Passion de oceaan over naar de VS, waar hij opgevoerd werd in New Orleans. Dit jaar fungeert Lier als gaststad. In de weken voor de opvoering in de Pallieterstad wordt het kruis van De Passie vanuit Ieper naar Lier gedragen. De tocht van het kruis start vandaag met een viering in de Ieperse Sint-Jacobskerk. (LDV)

/     www.depassie.be

» Meer lezen (pdf, enkel voor abonnees)

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​