Tertio 939 - “Ook in wetenschappen gaat het om zoeken. En vaak niet vinden”

“Ook in wetenschappen gaat het om zoeken. En vaak niet vinden”

“Die eeuwige strijd tussen geloof en wetenschap”, zucht Patrick De Baets (UGent) in Tertio van 7/2/’18. De decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur wil zijn studenten de liefde voor het vak meegeven. “Zonder hoop geen zoektocht.”

“In mijn professionele leven wil ik vooral met mensen bezig zijn”, licht Patrick De Baets toe, die op 8/2 in de Gentse Sint-Baafskathedraal deelneemt aan een gespreksavond over geloof, cultuur en wetenschap. “Mijn studenten wil ik iets bijbrengen. Niet alleen pure kennis, maar ook engagement en passie voor het vak. Om een labo met 50 medewerkers te leiden, moet je mensen intensief begeleiden om ze boven zichzelf te laten uitstijgen. En ja, gewoon een praatje slaan hoort daar ook bij. Als decaan wil ik in de eerste plaats luisteren naar de zorgen en de dromen van mensen, om het daarna in beleid te gieten.”

“Het maakt het wezen van de mens uit”, antwoordt De Baets op de vraag waarom hij interactie zo belangrijk acht. “Niet alleen met mensen, maar met de hele wereld rondom ons. Zeker als ingenieur wil ik er aandacht voor hebben hoe we de negatieve effecten op de aarde kunnen tegengaan. De schepping is niet mijn bezit; ik ben slechts een passant.”

“Daarnaast vind ik hoop belangrijk”, merkt De Baets op. “Als je in het wetenschappelijke zoeken niet de hoop hebt iets te vinden, vind je het nooit. Zonder hoop is er geen zoektocht en dan loert de zinloosheid om de hoek, terwijl de liefde voor het vak belangrijk is voor elke wetenschapper.”

Lees het hele interview met Patrick De Baets deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​