Tertio 935 - “In eigen land omstreden”

“In eigen land omstreden”

Eind januari is het exact 70 jaar geleden dat Mohandas – “Mahatma” – Gandhi vermoord werd. En in 2019 werd hij precies 150 jaar geleden geboren. Tijdens dit herdenkingsjaar zoomen talrijke boeken en expo’s in op de complexe persoonlijkheid van Ganhi. Hoewel hij voor velen een bron van inspiratie blijft, blijken zijn politieke opvattingen in zijn geboorteland vandaag niet altijd stand te houden. 

Dietrich Bonhoeffer was gefascineerd door de concrete omzetting van de Bergrede door Mahatma Gandhi. In een intrigerend boek – “Viel lieber würde ich gleich zu Gandhi gehen…” – loodst Katharina D. Oppel de lezer door teksten van twee merkwaardig gelijkgestemde zielen. “Ik weet dat God vaker in de nederigste Schepselen gevonden wordt dan in de hogere en machtige.”

Het is in 2018 niet alleen 70 jaar geleden dat Gandhi werd neergeschoten. In de VS onderging Martin Luther King 20 jaar later hetzelfde lot. En vijf jaar geleden overleed in Zuid-Afrika Nelson Mandela, die daar in 1918 het levenslicht zag. De Nieuwe Kerk in Amsterdam grijpt het samenvallen van die verjaardagen aan voor een gezamenlijke tentoonstelling over dat bijzondere drietal met een gemeenschappelijke droom. De expo geeft bovendien aan hoezeer Gandhi voor King en Mandela een inspirerend voorbeeld was.

“Gandhi is wereldberoemd, maar in India zelf is hij controversieel”, oordeelt de Amerikaans-Indiase filosoof Aakash Singh Rathore. De controverse spitst zich toe op de interpretatie van het begrip “svaraj” – zelfbestuur. Volgens Singh Rathore kan “svaraj” pas echt worden gerealiseerd indien ook de 350 miljoen “dalits” – onaanraakbaren – erbij worden betrokken.

Lees het volledige Gandhi-dossier deze week in Tertio.

Proefnummer en abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​