Tertio 935 - “Chileense harten verlangen naar revolutie van tederheid”

“Chileense harten verlangen naar revolutie van tederheid”

“De Chileense katholieke kerk kent gelijkaardige problemen als de Belgische”, analyseert Sandra Arenas (Pontificia Universidad Católica de Chile). Zij blikt in Tertio van 10 januari vooruit op de pausreis naar Chili en Peru.

Sandra Arenas weet als geen ander het Chileense gelovige landschap met dat in België te vergelijken, aangezien ze gepromoveerd is aan de KU Leuven. Uit die persoonlijke vergelijking komen – voorbij de evidente cultuurverschillen – enkele sterk gelijklopende tendensen naar voren. “Na het einde van Augusto Pinochets dictatuur in 1990 is ons land geconfronteerd met de bekende schaduwzijden van het mondiale kapitalisme, waaronder individualisering. Christelijk-sociale waarden waarop vorige generaties nog nadrukkelijk gesteund hebben, verliezen voor velen hun aantrekkingskracht. Onze nationale ‘ziel’ – die gekenmerkt wordt door gastvrijheid, solidariteit en vrijgevigheid – gaat zo verloren”, vertelt de Chileense. “Die gewijzigde mentaliteit laat zich voelen in de praktijk, want door de voortschrijdende secularisering krijgen traditionele religieuze instellingen klappen. Jongeren ondernemen hun spirituele zoektocht toenemend buiten de klassieke verbanden. De geloofsgemeenschap vergrijst, veel kerkstoelen blijven leeg en de roepingen nemen af. Een verdere maatschappelijke verkilling schijnt mede hierdoor onafwendbaar. Vandaar hoop ik – samen met veel katholieke landgenoten – dat het pausbezoek een revolutie van tederheid in gang zet, waarnaar de Chileense harten duidelijk verlangen.”

Paus Franciscus reist naar Chili en Peru van 15 tot 21 januari.
Proefnummers en abonnementen: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​