Tertio 932-933

Tertio 932-933 van 20 december 2017

Deze kerst- en nieuwjaarsperiode valt halfweg de herdenkingen van de Summer of Love in 1967 en van mei ’68. Wat hebben die kantelmomenten in onze cultuur teweeggebracht? Waar staat Europa vijftig jaar later? Onder het motto “Verboden te verbieden” werd geageerd tegen bevoogdende instanties en verknechtende structuren, maar welke prijs werd er voor die emancipatie betaald? De kerst- en nieuwjaarsspecial van Tertio (nr. 932-933 van 20 december 2017) legt die vragen voor aan negen binnen- en buitenlandse denkers.

• Historicus Louis Vos getuigt over mei ’66 en Leuven Vlaams
• Kerkhistorica Lieve Gevers belicht de impact van het Concilie
• Letterkundige Geert Buelens overschouwt de culturele rijkdom van de sixties
• Filosofe Chantal Delsol betreurt de vaderloze cultuur
• Socioloog Mark Elchardus signaleert nieuwe breuklijnen
• Feministe Anja Meulenbelt verbindt sekse, kleur en klasse
• Filosoof Ger Groot wijst op het verschil tussen burger en citoyen
• Journaliste Xandra Schutte acht elites noodzakelijk
• Filosoof Marcel Gauchet analyseert onttovering en individualisme

Ook in dit nummer vindt u een kerstcolumn van Amazonebisschop Erwin Kräutler

Lees hier alvast het standpunt over het begrijpen van de tijden in het licht van het evangelie.

U kan nog steeds de petitie ondertekenen voor het behoud van de uitzendingen van erediensten op de openbare omroep via www.tertio.be/petitie-erediensten

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

In de spotlight: 

“Verboden te verbieden”

Deze kerst- en nieuwjaarsperiode valt halfweg de herdenkingen van de Summer of Love in 1967 en van mei ’68. Wat hebben die kantelmomenten in onze cultuur teweeggebracht? Waar staat Europa vijftig jaar later? Onder het motto  “Verboden te verbieden”  werd geageerd tegen bevoogdende instanties en verknechtende structuren, maar welke prijs werd er voor die emancipatie betaald? Deze kerst- en nieuwjaarsspecial legt die vragen voor aan negen binnen- en buitenlandse denkers.
» Lees verder

De tijden begrijpen

Televisie, radio en internet overspoelen ons dagelijks met schokkende of op z’n minst weinig opbeurende nieuwsfeiten. Niet zelden valt het woord  “historisch”  bij ongeziene, onuitgegeven en onverwachte gebeurtenissen. De wereld verandert razendsnel en de onoverzichtelijkheid neemt almaar toe. We leven in rare tijden, zoveel is zeker. Veel mensen hebben het gevoel dat hen iets boven het hoofd hangt, dat het morgen niet beter wordt, dat de wereld naar de haaien gaat.
» Lees verder

“Hij is in ons midden”

Erwin Kräutler is sinds 1965 missionaris in Brazilië. Ook na zijn emeritaat als bisschop blijft hij werken met en voor de inheemse bevolking van het Amazonegebied. Kerstmis heeft voor hem dan ook niets van doen met sneeuw of dennenbomen zoals dat in zijn vaderland Oostenrijk het geval is. Maar leven in de periferie helpt hem des te meer door te dringen in de kernboodschap van Kerstmis: dat God midden onder ons mens wordt.
» Lees verder
Andere Tertio nummers: 

Tertio 1146

Tertio 1145

Tertio 1144